Fumatul pasiv în timpul sarcinii poate provoca probleme comportamentale la copii

În cazul femeilor însărcinate fumatul pasiv poate mări riscul naşterii unor copii care să manifeste probleme comportamentale, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com, potrivit Agerpres.

01 apr. 2013, 18:04
Fumatul pasiv în timpul sarcinii poate provoca probleme comportamentale la copii

Studiul demonstrează că acei copii ale căror mame au fost expuse fumatului pasiv cel puţin 30 de minute zilnic, întâmpină un risc de două ori mai mare de a manifesta probleme de atenţie sau chiar de a avea ieşiri agresive la vârsta de 5 ani, prin comparaţie cu viitoarele mămici care nu au fost expuse fumului de ţigară.

Acesta este unul dintre primele studii care fac legătura între fumatul pasiv la care pot fi expuse viitoarele mame şi eventualele probleme de comportament ale copiilor.

Cercetătorii coordonaţi de Jianghong Liu, profesor asociat la University of Pennsylvania School of Nursing, au evaluat mai mult de 600 de perechi mamă-copil din Jintan, China.

‘Acest studiu aduce ceva nou prin faptul că din eşantion fac parte foarte puţine femei care au fumat activ în cursul sarcinii, însă expunerea pasivă este destul de ridicată’, conform lui Heather Volk, epidemiolog la University of Southern California, care însă nu a participat la acest studiu.

Nu mai puţin de 37% dintre mamele care au participat la studiu au fost fumătoare pasive în timpul sarcinii. Rezultatele demonstrează că 25% dintre copiii ale căror mame au fost expuse fumatului pasiv manifestau probleme de atenţie şi de agresivitate, probleme ce au fost semnalate la doar 16% dintre copiii ale căror mame nu au fost expuse fumului de ţigară în perioada sarcinii.