Fumatul poate creşte riscul de depresie şi schizofrenie

Fumatul poate creşte riscul de dezvoltare a depresiei şi schizofreniei, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, scrie Press Association.

05 nov. 2019, 15:29
Fumatul poate creşte riscul de depresie şi schizofrenie

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bristol a analizat date prelevate de la 462.690 de persoane cu descendenţă europeană şi a obţinut dovezi conform cărora consumul de tutun a crescut riscul de depresie şi schizofrenie. În plus, cercetarea a dovedit că persoanele care suferă de astfel de afecţiuni au o predispoziţie mai mare pentru fumat.

Studiul a fost publicat miercuri în jurnalul Psychological Medicine, în acceaşi zi cu apariţia unui raport al organizaţiei Action on Smoking and Health (ASH).

În raportul ASH semnatarii fac apel la sporirea măsurilor adoptate pentru a-i ajuta pe fumătorii care suferă de afecţiuni psihice să renunţe la consumul de tutun.

Potrivit ASH, anul trecut, 78.000 de persoane din Anglia au decedat ca urmare a fumatului, principala cauză a reducerii cu 10-20 de ani a speranţei de viaţă în cazul persoanelor cu afecţiuni psihice.

”Indivizii cu afecţiuni psihice sunt deseori ignoraţi în cadrul eforturilor noastre de reducere a prevalenţei fumatului, ceea ce conduce la inechităţi în domeniul sanitar”, a declarat doctor Robyn Wootton, cercetătoare la Universitatea din Bristol.

”Studiul nostru demonstrează că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni iniţierea fumatului şi pentru a încuraja încetarea fumatului din cauza consecinţelor asupra sănătăţii mintale şi a celei fizice”, a adăugat specialista.

Conform ASH, prevalenţa fumatului în rândul persoanelor care suferă de afecţiuni psihice este cu 50% mai mare comparativ cu populaţia generală.

Studii anterioare cu privire la această asociere nu au putut stabili dacă este vorba despre o relaţie cauză-efect.