Funcţionarii din administraţia publică locală pot beneficia de majorări salariale de luna viitoare

Funcționarii din administrația publică locală pot beneficia de salarii majorate chiar de luna viitoare. Totul depinde de consiliile locale și județene.
Filip Stan
09 iun. 2017, 09:51
Funcţionarii din administraţia publică locală pot beneficia de majorări salariale de luna viitoare

O prevedere din legea salarizarii permite ca veniturile functionarilor publici sa fie stabilite prin hotarari locale, transmite România TV. Astfel angajatii din administratia publica locala ar putea primi salarii marite chiar de luna viitoare.

Precizările ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu

Câteva date despre legea salarizării și răspunsuri la întrebări frecvente:
1. Legea respecta programul de guvernare cu 56 la suta creșteri salariale, pe medie, pana in 2020.
2. Anvelopa bugetară, pana in anul 2020, care se adaugă la cei 68 de miliarde in plata la nivelul anului 2017, e 32 mld, iar pana in 2022 e 43 mld.
3. Creșterile cele mai mari sunt in baza de jos a piramidei salariale unde ajung și la 300 la suta in apărare. Aproximativ 60 la suta dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai puțin de 3 la suta scad, pentru ca erau atât de mari încât dacă nu se tăiau, dezechilibrele nu se corectau nici in 2022.
4. Legea se aplica de la 1 Iulie, nu de la 1 Ianuarie 2018 cum afirma unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplica administrației locale, salariile fiind aprobate in consiliile locale și județene.
5. Nu toate salariile demnitarilor cresc. La miniștri, conducerea parlamentului, președinte, consilieri miniștri etc. scad.
6. NU primarii și președinții de CJ aproba salariile, ci consiliile. Consiliile aproba întregul buget, iar pana acum doar salarizarea era impusă de lege, nu prin hotărâre. E primul pas spre descentralizarea reala. Organizațiile din administrație au aprobat in unanimitate acest text de lege, deși au și primari sau președinți de CJ liberali.
7. Exista o grila și la administrație, dar fără cuantum. Nu se poate plati secretara mai mult decât juristul pentru ca grila stabilește o ierarhie. Cu certitudine nu se poate depăși salariul viceprimarului sau vicepreședintelui CJ, după caz.
8. Salariile cresc semnificativ, dar cei cărora le scad sau unii lideri de sindicat sunt mai vocali. Desigur, când s-au tăiat salariile cu 25 la suta erau foarte liniștiti…
9. S-au spus multe minciuni. Ca salariile celor cu funcții de conducere sunt mai mici decât la ceilalți. Nu e cazul decât la unele spitale, la ai căror directori, dacă se mai mareau, treceau peste președintele României. Ca infirmiera e egala cu consilierul din minister (de la dl. Hosu citire). E dublu consilierul. Multe minciuni…
10. Raportul e de 1 la 12, fata de 1 la 15 cum era pana azi, sau de 1 la 13 cum anunțau liberalii ca ar vrea sa facă legea. Nu au făcut-o , deși au anunțat ca la 1 Martie o introduc in parlament.
11. Anul acesta s-au făcut deja majorări salariale in cuantum de 6 miliarde lei: in educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc. Deci, a spune ca doar la demnitari creste de la 1 Iulie e minciuna. De fapt, la ceilalți au crescut înainte de 1 Iulie prin ordonanțe de urgentă.
12. Se mai fac majorări salariale și săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creșteri anul acesta, pe o ordonanța care e la Camera Deputaților. In legea salarizării se prevede ca anul viitor creșterea e de 25 la suta la toți bugetarii, de la 1 Ianuarie, inclusiv la sănătate și educație.
13. De la 1 Martie, cresc in continuare salariile celor din educație, pana la limita de 50 la suta și in sănătate unde se urca direct pe grila din 2022. De ce au fost amânați pana in martie? Pentru ca au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia sa respectam anvelopa de 32 mld pana in 2020. După calcule, aceasta a fost decizia.
14. Anul acesta se dau in continuare tichete de masa și vaucerul de vacanța, care au aplicativitate pana anul viitor. De exemplu, voucherul de vacanța dat anul acesta va putea fi folosit pana in Septembrie 2018. De anul viitor, din Decembrie, se da in bani, in sporuri salariale, contravaloarea vaucerului și a doua norme de hrana, acestea totalizând încă trei salarii minime pe economie.
15. Vechimea (gradațiile) se aplica separat de ceea ce apare in grila, iar la suma care totalizează salariul plus vechimea se aplica sporurile, ceea ce presupune o creștere a venitului. Niciun spor nu s-a tăiat. Dimpotrivă, au fost adăugate la sănătate, apărare, ordine publica etc.
16. Au fost corectate prin ordonanțe de urgentă disfuncțiile din apărare-ordine publica. De exemplu, solda de funcție a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanța de urgentă aflată in vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradațiilor din aceasta familie ocupationala s-a modificat prin legea salarizării. Deja, venitul soldaților și polițiștilor va creste și vor vedea luna viitoare.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Destinația din Spania care este liniștită chiar și în mijlocul sezonului. Are peisaje de vis și se află într-o zonă superbă
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
Playtech.ro
Plaja secretă a grecilor. Cum ajungi, cât costă și de ce e mai bine ca în Halkidiki
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur la Guvern. Decizii vitale de ultimă oră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine trebuie să completeze Declarația unică 2025. Ce amenzi riști dacă nu depui formularul până la această dată
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele