Funcţionarii publici din dosarul Tel Drum au plecat de la Consiliul Judeţean Teleorman. Pe ce averi le-a pus DNA sechestru

Funcţionarii publici din dosarul Tel Drum nu mai lucrează la Consiliul Judeţean Teleorman. Ultimul dintre cei trei consilieri implicaţi în dosar şi-a dat demisia din CJ la la două zile după ce DNA a lansat acuzaţiile în cazul Tel Drum. DNA a pus sechestru de zeci de milioane de lei pe bunurile lor, însă averea lor declarată este mai degrabă modestă.

30 nov. 2017, 11:50
Funcţionarii publici din dosarul Tel Drum au plecat de la Consiliul Judeţean Teleorman. Pe ce averi le-a pus DNA sechestru

Alături de Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum mai sunt inculpaţi Mugur Băţăuş, Victor Piperea şi Marin Predescu, funcţionari publici la CJ Teleorman la data comiterii faptelor cercetate de DNA (2008-2009). Niciunul dintre aceştia nu mai lucrează acum la Consiliul Judeţean.

Ei sunt acuzaţi că în calitatea lor de funcţionari la CJ Teleorman au ajutat firma Tel Drum să obţină contracte de zeci de milioane de lei pentru asfaltarea drumurilor din judeţ. DNA îi cercetează pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, şi abuz în serviciu. 

Ultimul care a părăsit Consiliul Judeţean este Victor Piperea. El şi-a dat demisia de la Consiliul Judeţean pe 15 noiembrie, la două zile după izbucnirea scandalului Tel Drum şi după o discuţie cu preşedintele CJ, Dănuţ Cristescu.

„Domnul Piperea a fost consilierul meu, dar în data de 15 noiembrie a încetat activitatea la noi. Eu am avut o discuție cu dânsul și, pentru a nu plana suspiciuni asupra activității Consiliului Județean Teleorman, am hotărât cu acordul părților să încetăm activitatea”, a declarat Dănuţ Cristescu pentru site-ul Liber în Teleorman

Într-adevăr, în şedinţa CJ Teleorman din 28 noiembrie, pe ordinea de zi a figurat, la punctul 4, „Proiect de hotărâre privind încetarea calității de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman în Adunarea Generală a Asociaților a S.C. EUROBAC S.R.L. Turnu Măgurele a domnului Piperea Victor, ca urmare a demisiei”.

Despre ceilalţi doi funcţionari, Mugur Băţăuş şi Marin Predescu, tot preşedintele CJ Teleorman spune că nu mai lucrează în instituţie. 

„Mugur Bățăuș și Victor Piperea nu mai lucrează la noi, e adevărat. Domnul Bățăuș a fost consilierul președintelui Adrian Gâdea și n-a mai fost și consilierul meu. (…)  Nu mai sunt și alții implicați în acest dosar, care să mai lucreze acum în Consiliul județean. Mai e domnul Predescu, dar el deja este pensionar…”, a mai spus Dănuţ Cristescu.

Ce averi le-au sechestrat procurorii DNA funcţionarilor de la CJ Teleorman

Cei trei foşti funcţionari CJ Teleorman sunt acuzaţi de DNA că, alături de Liviu Dragnea şi reprezentanţii firmei Tel Drum, au constituit un grup infracţional şi au fraudat fonduri europene prin intermediul firmei Tel Drum, care a asfaltat drumurile din judeţ.

Pentru recuperarea prejudiciului calculat la 127,5 milioane de lei, procurorii au pus sechestru asupra averilor suspecţilor din dosar. 

Lui Mugur Băţăuş i s-a pus sechestru asigurător până la concurența întregii sume de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare, asupra sumelor de bani datorate acestuia de către terțe persoane.

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Mugur Băţăuş postată pe site-ul CJ Teleorman şi datată 19 ianuarie 2016, acesta deţine două terenuri agricole de 3 hectare şi încă un teren intravilan în Alexandria, pe care a construit o casă de 270 mp în 2007.

Tot în 2007 şi-a cumpărat o maşină Skoda. În rest, nu deţine alte bunuri sau valori, iar veniturile anuale totale se ridică la 86.000 de lei.

Lui Victor Piperea, procurorii DNA i-au pus sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 63.999.908,88 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane.

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Victor Piperea, datată 3 iunie 2015, acesta deţine 4 hectare de teren agricol şi un teren intravilan, un apartament şi două case în judeţul Teleorman. În rest, nu a declarat nimic în afară de venituri anuale de 68.000 de lei împreună cu soţia.

Lui Marin Predescu, procurorii DNA i-au pus sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 32.203.658,27 lei, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane.

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Marin Predescu, datată 15 iunie 2015, acesta nu are niciun teren în proprietate. În schimb, deţine împreună cu soţia, patru apartamente: două în Alexandria (cumpărate în 1983 şi 1996) şi două în Bucureşti (cumpărate în 2007 şi 2012).

Marin Predescu deţine două maşini, Matiz şi Hyundai, dar nu are conturi sau alte valori, în afară de venituri anuale de 52.000 de lei împreună cu soţia.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru fapte săvârşite în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. DNA îl acuză pe Liviu Dragnea de constituirea unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, şi două infracțiuni de abuz în serviciu. Alături de Liviu Dragnea sunt urmărite penal şi alte opt persoane, între care angajaţi Tel Drum şi funcţionari din cadrul CJ Teleorman.