Funeralii de stat în Italia, după cutremurul devastator. Dacian Cioloş anunţă zi de doliu naţional, joi UPDATE

Oficiali din cadrul Protecţiei Civile au invitat rude ale celor 242 de victime ale cutremurului devastator de săptămâna trecută să participe marţi la funeraliile de stat organizate pe ruinele din Amatrice, localitatea cea mai afectată de seism, unde au fost aduse 37 de sicrie, relatează The Associated Press şi AFP. Premierul român Dacian Cioloş participă şi el la funeralii. Primul ministru a anunţat că niciun român nu mai este dat dispărut şi că va propune ca ziua de joi să fie declarată zi de doliu naţional în memoria cetăţenilor români decedaţi la cutremur. De asemenea, marţi a fost identificat şi ultimul român dat dispărut în urma cutremurului din Italia. După cum a precizat premierul, în perioada următoare vor fi urgentate măsurile pentru ca victimele cutremurului să intre în posesia ajutoarelor de la Guvernul României. 

30 aug. 2016, 14:03

UPDATE „Din informațiile pe care le am de astăzi, și acea persoană, care fusese dată dispărută, a fost identificată. Deci, nu mai avem practic persoane dispărute, avem doar aceste persoane care încă sunt spitalizate”, a afirmat Cioloș.

Premierul Dacian Cioloş, aflat în Italia, a declarat că niciun român nu mai este dat dispărut în urma cutremurului devastator de săptămâna trecută şi că va propune în şedinţa de guvern de miercuri ca ziua de joi să fie declarată zi de doliu naţional în memoria cetăţenilor români decedaţi în catastrofa din Italia.

De asemenea, primul ministru a anunţat că, în zilele următoare, vor fi pregătite dosarele necesare pentru ca românii afectați de cutremurul din Italia să intre în posesia sprijinului financiar aprobat de Guvern.

„Oamenii aceștia aproape toți au rămas fără acte, fără documente, pe care le-au lăsat sub dărâmături. Serviciile consulare lucrează acum pentru a le reface actele de identitate pe baza informațiilor pe care le avem și, pornind de acolo, o să pregătim în zilele următoare dosarele care sunt necesare, ca să poată să intre în posesia sprijinului financiar”, a spus premierul Cioloș, după ce a participat alături de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la funeraliile de stat organizate în Italia în memoria victimelor cutremurului.

Totodată, Dragoș Pîslaru a spus că vor fi făcute toate demersurile pentru ca ajutoarele să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ele.

„Dacă ar fi să rămânem în regulile birocratice ar trebui să așteptăm documente care să dovedească că locuințele lor s-au dărâmat, documente care să demonstreze că ei stăteau acolo. (…) Încercăm să transformăm acest proces în cât mai puțină greutate din partea lor, (…) o să încercăm cu declarații pe proprie răspundere mai întâi să deblocăm ajutorul financiar (…). Preocuparea noastră este ca, dacă-l numim ajutor de urgență, să ajungă cât mai repede și de urgență la oameni”, a spus Pîslaru.

Copiii rămași orfani în urma decesului părinților în urma cutremurului din Italia vor beneficia de un ajutor guvernamental în sumă de 6.000 de euro, potrivit unei hotărâri aprobate luni în ședința extraordinară a Executivului. Un ajutor în sumă de 1.000 euro va fi dat pentru fiecare persoană decedată din familie și va fi acordată membrului supraviețuitor al familiei sau rudei până la gradul 2.

Hotărârea aprobată luni prevede și „acoperirea cheltuielilor de spitalizare și recuperare pentru cei care nu sunt incluși în sistemul de asigurări și ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian”.

Guvernul a aprobat și un ajutor „în sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuințe au fost distruse în proporție de peste 50% și își mențin reședința în Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român și italian nu depășește valoarea estimată a locuinței”.

„De acest sprijin vor beneficia și persoanele care decid să se întoarcă în România”, a precizat Guvernul.

Un alt ajutor decis în ședința de Guvern vizează acordarea unei sume de „3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuință proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România”.

HG mai prevede un sprijin financiar „în sumă de 1.000 euro pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supraviețuitori ai familiilor afectate”. De asemenea, actul normativ prevede un ajutor „în sumă de 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare”.

292 de victime confirmate ale cutremurului devastator din Italia

Funeraliile din Italia s-au desfăşurat marţi, la ora locală 18.00 (19.00, ora României), în localitatea Amatrice care plânge 231 dintre cele 292 de victime confirmate ale cutremurului de miercuri, potrivit ultimului bilanţ al Protecţiei Civile din Italia.

Serviciul religios a avut loc într-o zonă acoperită, construită în noaptea de luni spre marţi, după ce locuitori din Amatrice au protestat faţă de funeraliile organizate în hangarul unui aeroport din Rieti, la aproximativ 65 de kilometri distanţă.

Cioloş a vizitat la spital trei românce rănite la cutremur

„Am vrut să văd cum se simt. Am avut o discuție cu medicii de aici înainte și mi-au confirmat că toate cele trei doamne pe care le-am vizitat sunt în stare bună clinică și oricum recuperabile medical, unele pe o perioadă mai lungă, altele pe o perioadă mai scurtă. Cred că va fi o doamnă tânără care în următoarele zile chiar va fi externată”, a declarat premierul Cioloș, pentru Digi 24, la plecarea de la spitalul din Rieti.

Cioloș a mai spus că le-a explicat celor trei românce care au fost deciziile Guvernului după cutremurul din Italia.

„Am stat de vorbă un pic cu doamnele. Le-am explicat ceea ce am decis să facem, ajutorul financiar pe care o să îl acordăm. Le-am spus că am decis chiar de mâine să vină un asistent social de la București, care va sta o lună, două, cât va fi necesar aici, ca să ajute persoanele de la ambasadă să facă toate formalitățile necesare pentru ca oamenii să poată intra în posesia ajutorului pe care îl acordăm, fiindcă el, chiar dacă nu e foarte semnificativ din punct de vedere financiar, (…) e foarte important să ajungă cât mai repede”, a precizat Cioloș conform Agerpres.

El a mai spus că asistența medicală a româncelor internate este acoperită. „Mi-au explicat medicii că atâta vreme cât sunt pe teritoriul italian, lucrurile sunt în regulă, asistența medicală e acoperită”, a adăugat Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, se află marți în Italia, pentru a fi alături de comunitatea de români afectată de cutremur.

În total 231 de persoane au murit la Amatrice în urma cutremurului din 24 august, iar 11 la Accumoli. Alte cinci persoane au murit în regiunea vecină Le Marche.

Premierul român Dacian Cioloş urmează să participe la funeraliile de stat din Italia, unde 11 români au murit în urma cutremurului.

Cioloş şi ministrul Muncii Dragoş Pîslaru vizitează marţi regiunea devastată de cutremur, în care trăiesc 8.000-10.000 de români.

Aproximativ 1,3 milioane de români trăiau anul trecut în Italia, potrivit unor estimări. Mulţi români muncesc în agricultură, ca ajutoare în gospodării sau îngrijesc bătrâni.

Echipe în domeniul construcţiilor au ridicat în noaptea de luni spre marţi un complex de corturi care să găzduiască aceste funeralii de stat.

Slujba prevăzută marţi seara, pentru mai mult de 200 dintre cele 292 de victime ale cutremurului, reprezintă a doua ceremonie de funeralii de stat în urma seismului care a făcut una cu pământul trei localităţi în centrul ţării.

Prima ceremonie, organizată sâmbătă, a adus un omagiu victimelor din regiunea Le Marche. Funeraliile de marţi aduc un omagiu victimelor din regiunea vecină Lazio.

Slujba va avea loc la marginea fostului centru al Amatrice, pe locul unui fost azil catolic de bătrâni.