Furtul deșeurilor din containere a scăzut cu 12% eficiența colectării separate de la populație, în 2013

Eco-Rom Ambalaje, cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a reciclat, în 2013, aproximativ 40.000 de tone de deşeuri de ambalaje de la populație.

23 apr. 2014, 10:13

Raportată la întreaga cantitate de deșeuri de ambalaje reciclate de organizație (347.089 tone) se remarcă o creștere de doar 2% față de anul 2012, deși investițiile industriei în serviciile de colectare separată au crescut cu 20% (ridicându-se la 8,6 milioane de lei). Cauzele principale sunt furtul deșeurilor din containerele colorate și vandalizarea pubelelor speciale, transmite asociaţia.

,,De la o inițiativă lăudabilă a industriei de a investi în infrastructura necesară colectării separate a deșeurilor generate în gospodării care a condus, în cele din urmă, la o schimbare de comportamente la nivel de societate, asistăm la o scădere a rentabilității investițiilor. Anul trecut, furtul deșeurilor cu valoarea cea mai mare pe piață – este vorba despre PET-uri și dozele de aluminiu – a dus la scăderea randamentului containerului galben cu 12%*. Mai mult decât atât, 271 de containere colorate au fost vandalizate în sistemul nostru.”a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Chiar și în aceste condiții, numărul localităților care beneficiază de serviciul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje a crescut cu 15%, ajungând la 464. Astfel, în prezent, aproximativ 45% din populația României – circa 9 milioane de români –au acces la serviciul pus la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați.

Cantităţile de ambalaje colectate de la populaţie sunt însă doar o parte din totalul reciclat în sistemul Eco-Rom Ambalaje.La finalul anului 2013, cantitatea totală reciclată a fost de 347.089 tone, organizația îndeplinind cu succes obiectivul impus de legislație de 55% (raportat la cantitatea totală de 578.771 tone de ambalaje puse pe piață de catre producătorii și importatorii, membrii ai organizației).

,,Singurul capitol la care țara noastră și-a îndeplinit an de an obligațiile asumate față de Uniunea Europeană este cel al deșeurilor de ambalaje. Cu toate acestea, ultimul raport Eurostat ne situează pe ultimele locuri la nivel european, cu un procent de doar 1% deșeuri reciclate din deșeurile municipale. Experiența de 10 ani pe piața din România, dar și studiile și rezultatele noastre ne demonstrează că procentul real se situează în jurul a 2.4%**, contribuția ambalajelor fiind mai mult de jumătate. Chiar și în acest context procentul este, în continuare, unul scăzut. Pentru a atinge obiectivul de 50% impus României până în 2020 credem că este important să avem în vedere reușitele înregistrate în domeniul deșeurilor de ambalaje care s-au axat pe eficiența și aplicarea sistemului coercitiv.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Printre soluțiile propuse de organizație se numără etapizarea celui mai important obiectiv național: reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020 – respectiv asumarea de obiective anuale care să crească gradual până la atingerea țintei amintite. De asemenea, Eco-Rom Ambalaje susține contorizarea serviciului de colectare a deșeurilor similar cu toate celelalte servicii publice – respectiv plata cantității de gunoi generată, concomitent cu existența unui sistem de colectare separată gratuit pentru populație. În același timp, organizația promovează un serviciu exemplar de colectare a deșeurilor, cu aplicarea unor măsuri coercitive (amenzi) pentru toți cei care nu respectă legislația aferentă sistemului de management al deșeurilor – inclusiv penalități pentru cei care aruncă deșeurile în spații neamenajate, pentru cei care nu colectează separat sau fură deșeurile din containerele speciale.

Conform legislației naționale, obligațiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje și deșeuri revin, în acest moment, industriei – prin producătorii și importatorii de bunuri ambalate – și autorităților locale. Aportul financiar al industriei la sistemul de colectare separată este obligatoriu să fie gestionat de organizațiile de transfer de responsabilitate astfel: minimum 6 lei/tona de ambalaj primar pentru infrastructură și 4 lei/tona de ambalaj primar pentru activitățile de comunicare. În 2013, Eco-Rom Ambalaje a alocat de două ori mai mult, respectiv 12,44 lei/tona de ambalaj primar colectat separat pentru infrastructură și 8,47 lei pentru campaniile de informare și educare privind importanța sistemului.

Pentru anul 2014, Eco-Rom Ambalaje și-a propus eficientizarea tuturor investițiilor în colectarea separată, atât din circuitul industrial-comercial cât și de la populație, dar și extinderea acesteia în alte arii de activitate .