Furtuna tropicală Bertha s-a transformat în uragan

Furtuna tropicală Bertha s-a transformat în uragan şi ar urma să atingă marţi coasta Statelor Unite, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) cu sediul în Miami, potrivit Agerpres.

05 aug. 2014, 07:58
Furtuna tropicală Bertha s-a transformat în uragan

Centrul nu a emis nicio alertă întrucât consideră că ţărmul Statelor Unite nu va fi afectat decât de vânturi periferice ale uraganului, care nu se aşteaptă să ajungă pe solul american, relatează France Presse.

Bertha se afla luni la ora 21:00 GMT la aproximativ 900 de kilometri vest de Insulele Bermude şi îşi continua drumul spre nord cu aproximativ 30 de kilometri pe oră, cu o intensitate a vântului de până la 120 de kilometri pe oră. Fenomenul ar urma să-şi piardă din forţă în următoarele 48 de ore.

Bertha este al doilea uragan al sezonului din Oceanul Atlantic, cuprins între 1 iunie şi 30 noiembrie. Bertha a fost clasat la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, care are cinci trepte.

De cealaltă parte, în Oceanul Pacific, uraganul Iselle, care se îndrepta luni spre Hawaii, a progresat cu o treaptă, trecând la categoria 4, a anunţat NHC într-un comunicat separat. Furtuna se deplasează spre vest cu 17 kilometri pe oră, cu rafale de vânt ce ating 220 de kilometri pe oră şi chiar mai mult. Marţi ar urma să-şi schimbe direcţia spre nord-vest, dar rafalele sale de vânt nu vor afecta decât apele oceanului. Iselle este urmat de furtuna tropicală Julio, care s-a format în sud-estul Pacificului, urmând aceeaşi rută ca şi Iselle până în prezent. Rafalele sale de vând nu depăşeau 75 de kilometri pe oră luni dimineaţa.