G20: Fotografiile în care Obama şi Putin ţin în braţe un urs KOALA au costat 16.000 de euro

Fotografiile în care cei mai puternici oameni ai lumii ţin în braţe un urs koala la summitul G20 din Australia au făcut înconjurul lumii, dar au provocat şi o amplă controversă după ce a fost dezvăluit costul acestei strategii de comunicare.

03 dec. 2014, 16:23
G20: Fotografiile în care Obama şi Putin ţin în braţe un urs KOALA au costat 16.000 de euro

Pentru a destinde atmosfera la summitul G20 desfăşurat la 15 noiembrie la Brisbane, premierul australian, Tony Abbott, i-a invitat pe preşedintele american, Barack Obama, şi pe cel rus, Vladimir Putin, să pozeze cu un urs koala în braţe. A fost o operaţiune de imagine al cărei cost a fost dezvăluit recent de presa australiană, scrie Le Figaro în ediţia online din 2 decembrie.

Prezenţa celor doi urşi koala a părut să relaxeze atmosfera la acest summit marcat de tensiuni între principalele puteri ale lumii şi Rusia pe tema schimbărilor climatice şi regulilor privind transparenţa financiară. Însă aşa-numita „diplomaţie koala” a suscitat o amplă controversă în mass-media locale.

În atenţia presei s-a aflat suma care a fost cheltuită pentru ca principalii lideri ai lumii să ţină în braţe unul dintre animalele emblematice ale Australiei: 24.000 de dolari australieni sau echivalentul a 16.000 de euro. Totul pe cheltuiala contribuabililor.

Citeşte şi În lume există şi oameni buni: Fotografii emoţionante care te vor face să plângi

Potrivit presei locale, un urs koala nu suportă să fie ţinut în braţe de o persoană mai mult de 10 minute pe zi. Cei doi urşi originari din Queensland au avut nevoie de o echipă de specialişti care i-a pregătit îndelung pentru a interacţiona cu oamenii. Un expert a declarat că urşii koala sunt ierbivori şi se hrănesc exclusiv cu frunze de eucalipt şi au nevoie de 20 de ore de somn pe zi.

Criticile nu au întârziat să apară la adresa premierului Abbott care se lăudase că va fi foarte ferm cu preşedintele Putin pe tema zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât în Ucraina şi care avea la bord 38 de australieni.

Pat Conroy, liderul principalului partid de opoziţie australian, a ţinut să sublinieze că, în loc să fie ferm cu Putin, Abbott a plătit 24.000 de dolari din banii contribuabililor pentru ca liderul rus să ţină în braţe un koala şi a calificat summitul drept „un eşec monumental”.