G4Media.ro: Alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea Secţiei speciale, tot prin asumarea răspunderii guvernului

Guvernul Ludovic Orban ia în calcul o nouă angajare de răspundere în faţa Parlamentului, pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi și pentru desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, scrie G4Media.ro, citând surse guvernamentale.

02 dec. 2019, 19:39
G4Media.ro: Alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea Secţiei speciale, tot prin asumarea răspunderii guvernului

Guvernul intenționează să-și angajeze răspunderea asupra revenirii la alegerea primarilor în două tururi și asupra desființării Secției speciale la începutul anului viitor, deoarece cele două proiecte sunt respinse de majoritatea partidelor parlamentare, care ar putea depune o moțiune de cenzură.

S-au exprimat împotriva alegerii primarilor în două tururi UDMR și PSD, în vreme ce împotriva desființării Secției speciale s-au pronunțat PSD, ALDE şi UDMR.

Dacă cele trei partide (PSD, ALDE și UDMR) îşi vor uni forțele, ar putea demite Guvernul Orban în Parlament, prin introducerea unei moțiuni de cenzură în cazul angajării răspunderii.

Liberalii sunt însă pregătiți inclusiv pentru acest scenariu, spunând că în cazul unei moțiuni de cenzură, vor forța declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Pentru noi, este un joc win – win. Fie reușim reintroducerea alegerii primarilor în două tururi și desființarea Secției speciale la începutul anului viitor, fie mergem la anticipate și rezolvăm ulterior și cele două probleme”, au explicat sursele guvernamentale citate de G4Media.ro.

Printre susţinătorii declaraţi ai alegerilor locale în două tururi se numărăr USR, care a dat şi un comunicat de presă luni.

„Timpul pentru a schimba legea electorală este din ce în ce mai scurt şi fac apel la toate partidele parlamentare să arate că nu se tem de proprii alegători şi că nu le e frică de o competiţie reală şi normală într-un regim democratic. Dezastrul curent din administraţia Bucureştiului ne e martor cu privire la ce poate produce actualul sistem”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

Uniunea Salvaţi România a transmis că schimbarea legii electorale, privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, este o condiţie esenţială pentru a întări democraţia acolo unde contează cel mai mult – la nivel local.

Considerăm că actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%.