G4media.ro: România foloseşte doze AstraZeneca din lotul retras de Italia FOTO

Premierul Cîţu şi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul vaccinării în România, anunţă că lotul retras de ţările din UE nu a fost distribuit în România. Cu toate acestea, realităţile îi contrazic.

11 mart. 2021, 21:41
G4media.ro: România foloseşte doze AstraZeneca din lotul retras de Italia FOTO

Cetățeni români sunt vaccinați cu doze din lotul Astra Zeneca ABV2856 interzis în Italia, anunţă g4media.ro, deşi Valeriu Gheorghiţă a infirmat asta.

În România sunt folosite vaccinuri din lotul ABV2856 Astra Zeneca interzis astăzi în Italia după moartea a două persoane, după cum arată dovada oficială de vaccinare prezentată de G4Media.ro mai jos. Este un al doilea lot cu probleme, după ABV5300, care nu a fost repartizat României și care a fost oprit deja de la utilizare în nouă țări europene.

Autoritățile italiene au anunțat astăzi că nu vor mai permite vaccinarea anti-Covid din lotul ABV 2856. Decizia a fost luată după decesul a două persoane, ulterior vaccinării. Între motivele suspendării se află faptul că a cauzat probleme de coagulare a sângelui, potrivit agenției italiene Ansa.

Doze din acest lot sunt utilizate, în acest moment, în România, după cum o dovedește exemplul de mai sus, vaccinarea având loc miercuri, 10 martie, într-un centru de vaccinare din municipiul Iași.

Până acum autoritățile române nu au făcut nici un anunț despre utilizarea acestui lot. Coordonatorii sistemului de vaccinare au vorbit doar despre situația declanșată din cauza unui alt lot AstraZeneca – ABV 5300 – interzis deja în nouă țări europene, lot din care, însă, nu a ajuns nici o fiolă în România. Efectele adverse după vaccinarea din lotul ABV5300 seamănă cu cele enumerate de specialiștii italieni pentru cei vaccinați cu fiole din ABV2856.

Valeriu Gheorghiţă: „România nu a primit doze din lotul AstraZeneca care ridică suspciuni în UE”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european. El a precizat că a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în 17 state. Gheorghiţă a anunţat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe această temă având loc în prezent.

România suspendă preventiv o săptămână vaccinarea cu AstraZeneca
Potrivit premierului Cîțu, în România nu este cazul de îngrijiorare.  „Din informațiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, în care au apărut acele probleme, nu există în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar repet, campania de vaccinare merge mai departe. Am anunțat deja că în luna martie vom primi 170.000 de doze suplimentar de la Pfizer.

Premierul Florin Cîţu a declarat că de luni va începe oficial etapa a treia de vaccinare, cea în care oricine doreşte se va putea vaccina împotriva COVID-19, el subliniind totodată că, în luna aprilie, în România vor sosi 3 milioane de doze de la Pfizer. În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, Cîţu a explicat că în România nu au ajuns doze din lotul a cărui administrare a fost suspendată în străinătate.

„Din informaţiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, din care au apărut acele probleme, nu a fost distribuit în România. Repet, vom vedea ce decizie vom lua, dar campania de vaccinare merge mai departe. Am anunţat astăzi că primim suplimentar în martie 170.000 de doze de la Pfizer. După cum ştiţi, în ianuarie am fost de acord să suplimentăm dozele de Pfizer cu 8 milioane, care vor începe din aprilie, deci nu există nicio problemă pentru România să continue în acelaşi ritm campania de vaccinare. Ştiţi foarte bine că este o campanie de succes şi o facem pentru că, cu cât vaccinăm mai mulţi oameni, cu atât ne permitem să ţinem economia deschisă, să revenim la normal mai repede”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la B1 TV.

Premierul a subliniat că de luni va începe cea de-a treia etapă de vaccinare.
„Este cert, de luni încolo începem etapa a treia. Iniţial aveam până la finalul lui martie doar 2,4 milioane de doze de vaccin pe care ştiam că le primim. Acum ar trebui să fie 2,6 milioane doar în luna martie şi iniţial începeam cu etapa 3-a. Vom începe cu etapa a treia, cu toată lumea, de luni, tocmai pentru a ne asigura că ajungem mai repede la normal”, a susţinut el.

Întrebat de ce în unele zone, cum sunt Timişoara sau Bucureşti, sunt alocate mai puţine doze de vaccin, având în vedere şi densitatea populaţiei, Cîţu a precizat că sunt locuri la vaccinare în cele două oraşe menţionate.