Gabi Szabo, cel mai medaliat ministru. Campioana olimpică şi mondială este şefa Sportului

O dată cu preluarea de către Nicu Bănicioiu a portofoliului Sănătăţii, funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului va fi preluată de fost mare atletă Gabriela Szabo, care de mai bine de un an a îndeplinit funcţia de consilier al lui Bănicioiu.

03 mart. 2014, 15:31
Gabi Szabo, cel mai medaliat ministru. Campioana olimpică şi mondială este şefa Sportului

Ministerul Tineretului şi Sportului va avea un nou şef, Gabriela Szabo (38 ani) urmând să fie unul dintre cei mai tineri miniştri din cabinetul Ponta III. În palmaresul Gabrielei Szabo figurează titlul de cea mai bună atletă a lumii, obţinut în 1999 şi, tot în acelaşi an, de cea mai bună sportivă a Europei. Ea a stabilit două recorduri mondiale, la 2.000 m şi la 5.000 m, în 1999.

În plus, Gabriela Szabo a fost campioană olimpică în 2000, la Sydney, în proba de 5.000 m, dar a urcat pe podium şi la 1.500 metri, uncde a obţinut bronzul. De asemenea, la Altalanta, în 1996, ea a luat argintul la 1.500 metri. A fost de asemenea de patru ori campioană mondială. S-a retras din activitate în 2005, iar anul trecut a pierdut şefia pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Atletism.

De remarcat că în 2008 Gabriela Szabo a refuzat să candideze pe listele PNL pentru un fotoliu de parlamentar, motivând că este prea tânără pentru a se gândi la politică. „Dacă aş fi acceptat propunerea domnului Chiliman, m-aş fi axat doar pe promovarea sportului şi nu altceva„, spunea ea la vremea respectivă. Totuşi, Gabi Szabo a fost implicată în campania primarului sectorului 1, susţinându-l public pe Andrei Chiliman în cursa electorală.

Este o surpriză foarte frumoasă, care mi s-a oferit astăzi. Dar în acelaşi timp este şi o mare responsabilitate. Trebuie cu toţii, cu secretarii de stat din MTS, să facem tot ce-i mai bine pentru sport. Pentru asta trebuie însă să muncim foarte mult„, a spus Gabi Szabo pentru Agerpres, imediat după anunţarea propunerii sale pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului.