Gabriel Biriş, când nu era secretar de stat: Guvernul e ca GOLANII din curtea şcolii, îi BATE pe ăia MICI şi le ia BANII

Publicat: Marţi, 05 Ianuarie 2016 18:06 // Actualizat: Marţi, 05 Ianuarie 2016 18:06 // Sursa: romaniatv.net

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, spunea în 2013, pe vremea când era doar consultant fiscal, că Guvernul e "ca golanii din curtea școlii: îi bate pe ăia mici şi le ia banii de buzunar". Biriş este cel care a cerut ca românii care nu au niciun venit timp de jumătate de an să plătească 57 de lei pe lună la asigurările de sănătate.


Gabriel Biriş a făcut recent unele declaraţii care au fost criticate de opinia publică. El a avansat ideea plăţii CASS de către persoanele care nu au venituri. Pentru a ţine evidenţa lor, Finanţele vor să-i cheme pe oameni la Administraţiile fiscale unde să declare că n-au nici o sursă de venit. Cadrul legal pentru aceste chestiuni există deja în Codul fiscal şi ar urma să se aplice de la jumătatea anului.

Citeşte şi: Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul finanţelor, acţionar la offshore-uri din Cipru. Vezi explicaţiile sale

"Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină", a spus Biriş.

Însă când era doar consultant fiscal şi nu secretar de stat în Ministerul Finanţelor, era de altă părere când venea vorba de hăituirea micilor contribuabili.

"Am ajuns să ne fie frică să spunem că muncim: nu muncim, că munca-i scumpă", spunea el, în 2011, vrând să argumenteze că evaziunea fiscală e mare pentru că povara fiscală pe locul de muncă e mare.

Teoretic, măsura pe care Biriş o apără acum arată că guvernul nu are încredere în populaţie şi ca nimeni să nu mai fie evazionist ascuns, să plăteasca indiferent de venit. Că de undeva tot trăieşte şi cel "fără" venit, a argumentat demnitarul. Tot acesta spunea în 2010, când era în sectorul privat insista că "guvernul nu trebuie să se plece de la premisa că suntem o ţară de evazionişti".

Cu altă ocazie, declara pentru Academia Caţavencu: guvernul e ca golanii din curtea școlii: îi bate pe ăia mici şi le ia banii de buzunar.

"Golanii în curtea școlii îi bat pe cei mici și le iau banii de buzunar și pachețelul. Se iau de cei puternici? Nu! Așa face și guvernul, ia de la cetățeni, doar nu o să se bată cu multinaționalele", spunea atunci Biriş.

În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună - , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum. Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 ian 16:59
Răspunde | Votează email 0 email
cetatean
UN MARE NESIMTIT!
adevarata lui valoare este in pilea goala si fara cap.ete
SA DEA DZEU SA AJUNGA SI ELK FARA SERVICIU SI FARA VENITURI , APOI SA VEDEM CE FACE .....SI NU AR FI SINGURUL!!!!!!
06 ian 12:24
Răspunde | Votează email 0 email
ursadan
Nu va e si rusine sa jegmaniti oameni prin legile pe care le dati dar nu le ganditi. Credeti cineva care poate, nu ar munci daca ar avea unde???????????
06 ian 11:51
Răspunde | Votează email 0 email
nic
In cazul acesta d-l. Biris este golanul care ia banii pe care nu ii are o parte dintre romani .Cum se schimba atitudinea unor omani care sunt numiti pe functii de raspundere.Cata grije pe acest demnitar de a stoarce pe cel care nu are ,dar de la multinationale si de la bogatii neamului .nu are curajul ?
06 ian 10:54
...venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap, potrivit romaniatv.net. ...
05 ian 19:38
Răspunde | Votează email -1 email
imediat
Corecta masura,de cand o asteptam !toti mor de foame ,dar au mertane,daca le ceri ajutorul,platit ,nu vin sau cer pe ma'sa si pe tac' su ,sant acum intr- o zona in care nu se da bon fiscal,dar au vile,m-am saturat de hotia asisatului social care incinge la doua zile mese si petreceri ,face nunti cu masini lungi ,unii protejati de fosti parlamentari ,care spun fiscului sa nu-i controleze pe cei care ii dau in continuare spaga !M-am saturat de toti fomistii cu friptura in gat !
05 ian 18:21
... Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, spunea în 2013, pe...
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H