Gabriel Leș, ministrul Apărării: Creşterea prezenţei NATO în Marea Neagră are caracter defensiv

16 02. 2017, 17:37

„La această ministerială am luat decizia de creștere a prezenței NATO în Marea Neagră. Aceasta reprezintă una dintre componentele majore ale prezenței înaintate pentru zona noastră, decisă la reuniunea la vârf de la Varșovia alături de cea terestră, dată de brigada multinațională, precum și de activitățile de instruire în domeniul aerian. (…) Vreau să subliniez că toate aceste acțiuni vor fi îndeplinite în conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux. De asemenea, creșterea prezenței NATO are un caracter defensiv, fiind o măsură echilibrată de sporire a interoperabilității și, deci, de întărire a capacităților noastre de apărare”, a declarat ministrul Apărării, citat de Agerpres.

În opinia sa, sporirea prezenței NATO în Marea Neagră va conduce la o mai bună cunoaștere a situației din zonă, dar și la creșterea stabilității și predictibilității în această arie geografică.

„Apreciez că decizia luată confirmă rolul strategic al Mării Negre ca parte a securității și stabilității euro-atlantice, precum și solidaritatea alianței față de România și statele din regiune în gestionarea provocărilor de securitate cu care aceasta se confruntă”, a susținut Gabriel Leș.

El a apreciat, totodată, că prezența vaselor NATO în Marea Neagră reprezintă și o manifestare a solidarității între statele membre, în contextul creat după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Prezența vaselor aliate la exerciții în Marea Neagră este o activitate normală, care contribuie la creșterea interoperabilității între forțele navale ale României și cele ale aliaților noștri. După anexarea ilegală a Crimeei, aceste activități au devenit mai frecvente, ca manifestare a solidarității alianței și ca măsură de întărire a apărării noastre. Ce am decis acum este creșterea prezenței maritime aliate și o funcție de coordonare a activităților maritime ale NATO în Marea Neagră. Prezența maritimă va cuprinde exerciții și activități de instruire la care vor participa forțele navale permanente ale NATO, alături de vase ale statelor aliate riverane și ale altor aliați interesați. NATO va asigura coordonarea acestor activități maritime, ceea ce va permite o supraveghere sporită de către alianță a situației din regiune, precum și coerența dintre activitățile NATO în Marea Neagră și activitățile maritime ale alianței în ansamblu”, a mai spus ministrul Apărării.

NATO a anunțat joi o consolidare a prezenței sale navale în Marea Neagră, în cadrul strategiei sale de descurajare ca reacție la atitudinea considerată amenințătoare a Rusiei după declanșarea conflictului ucrainean în 2014.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg, secretarul NATO: Am decis să sporim prezenţa navală a NATO în Marea Neagră