Cabinetul Grindeanu a decis abrogarea hotărârii de guvern dată de Cioloş privind corvetele. Leş: Navele vor fi construite în România

Guvernul a decis joi abrogarea HG 906/2016 privind aprobarea circumstanțelor și procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corvetă multifuncțională'', ministrul Apărării, Gabriel Leș, anunțând că Executivul va continua acest proiect și va viza realizarea lui tot în România.

16 mart. 2017, 16:35
Cabinetul Grindeanu a decis abrogarea hotărârii de guvern dată de Cioloş privind corvetele. Leş: Navele vor fi construite în România

„Având în vedere neîndeplinirea condiției suspensive inserată în cuprinsul prevederilor articolului 2 din Hotărârea Guvernului 906/2016, ceea ce se referă la avizul în prealabil al Parlamentului pentru toate investițiile mai mari de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare a acestei HG. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează va merge mai departe. Noi, de săptămâna viitoare, vom începe procedurile astfel încât să respectăm toate aceste reglementări ale Legii 114 care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investițiile și achizițiile care depășesc 100 de milioane de euro”, a declarat ministrul Apărării, la finalul ședinței de Guvern.

„Printr-o Hotărâre de Guvern aprobată astăzi, s-au demarat procedurile legale în vederea abrogării H.G. nr.906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanțelor și procedurii specifice aferente programului de înzestrare ”Corvetă multifuncțională”.

Abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de neîndeplinirea condiției suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză.

În același timp, abrogarea actului normativ reprezintă o etapă legală necesară în vederea inițierii unei noi proceduri de achiziție, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, și care să obțină aprobarea prealabilă a Parlamentului României.

Programul strategic de înzestrare “Corvetă multifuncțională” este o prioritate majoră a Ministerului Apărării Naționale, justificată de interese esențiale de securitate ale României, urmând ca procedura de achiziție să fie inițiată în cel mai scurt timp posibil, în baza opțiunilor identificate de specialiști din Forțele Navale și din structurile cu responsabilități în achizițiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României”, se arată în comunicatul Guvernului.

Ministrul a precizat că a plecat din funcția de secretar de stat la Ministerul Apărării înainte de aprobarea HG 906/2016.

„Eu am plecat din MApN în octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, dar scrisorile s-au trimis după ce am plecat eu, iar această hotărâre s-a dat după ce am plecat eu”, a spus Leș, transmite Agerpres.

Ministrul Apărării a precizat că proiectul actualului Executiv vizează construirea unor corvete tot în România.

„Categoric, da. Nu la Galați, (ci — n.r.) în România, integrarea în industria din România, cu apel la interesul esențial de securitate al României, astfel încât integrarea acestor produse să se facă în România, într-un șantier naval din România. Nu specific un anumit tip de șantier”, a afirmat Leș.

El a indicat că cerințele operaționale date de tehnicienii din Forțele Navale nu se schimbă.

„Sunt aceleași ca și până acum, sunt cerințe operaționale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge pe o procedură competitivă, pe un dialog competitiv, bineînțeles cu integrare în industria din România”, a adăugat ministrul Apărării.

Leș a explicat că se va face o nouă negociere competitivă cu potențialii furnizori de astfel de echipamente.

„Probabil, undeva într-o lună, o lună și jumătate sperăm să avem aceste avize”, a adăugat el.

Ministrul Apărării a indicat că obligatoriu contractul privind realizarea de corvete va fi semnat anul acesta.

„Este obligatoriu. Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilități pe care va trebui să le avem. Eu sper că în șase luni, șapte luni să avem semnat un astfel de contract”, a conchis el.