Gabriel Oprea, descris de un senator: „Este un tip foarte SENSIBIL, deşi pare un tip aşa mai dur”

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a declarat, marţi, că liderul partidului, Gabriel Oprea, "este foarte sensibil, deşi pare un tip aşa mai dur", care acum traversează o "perioadă mai grea" întrucât şi-a pierdut un camarad".

27 oct. 2015, 15:33
Gabriel Oprea, descris de un senator: „Este un tip foarte SENSIBIL, deşi pare un tip aşa mai dur”

Sigur, a apreciat că am stat alături de dumnealui şi a fost un moment greu şi complicat. Eu am mai spus-o când am avut ocazia: domnul general Oprea, deşi pare un tip aşa mai dur, este un tip foarte sensibil. Sigur, şi-a pierdut un camarad, este adevărat”, a răspuns jurnaliştilor senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu, întrebat dacă vicepremierul Gabriel Oprea i-a mulţumit pentru că i-a fost alături în contextul acuzaţiilor care i se aduc cu privire la accidentul în urma căruia un poliţist din coloana sa oficială şi-a pierdut viaţa.

Haralambie Vochiţoiu a afirmat că supărarea şi nedumerirea aleşilor UNPR „pentru ceea ce au încercat alţii să facă rămâne”.

Senatorul UNPR a mai spus că „în următoarele zile toate lucrurile se vor clarifica”, susţinând că, „în continuare, românii trebuie să beneficieze de această guvernare, care a adus foarte multe lucruri pozitive”.

„Nu are rost să aruncăm în aer ceea ce s-a făcut în ţara aceasta pentru că cineva vrea să ajungă la putere fără să câştige alegerile”, a spus Vochiţoiu, în contextul depunerii moţiunii simple de către PNL.

Întrebat dacă a discutat cu Gabriel Oprea despre continuarea coaliţiei de guvernare şi ce anume i-a spus acesta, Vochiţiu a afirmat că oamenii din UNPR rămân „exact” aşa cum au fost şi până acum, „stabili şi de cuvânt”.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, va fi chemat la Parchetul Tribunalului Bucureşti în această săptămână, pentru a da declaraţii în dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, au declarat pentru MEDIAFAX surse judicare.

Gabriel Oprea a declarat, marţi, că venea de la „instituţii ale statului român” atunci când s-a produs accidentul în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină, arătând că va face precizări la Parchet, unde va răspunde, ca martor, la toate întrebările.

„Eram la serviciu, se va dovedi, se va dovedi de unde am venit. La Parchet trebuie să spunem aceste lucruri. Unde am fost se va dovedi la Parchet, am fost la instituţii. Am fost la instituţii ale statului român, se va spune la Parchet”, a afirmat Oprea.

El a mai spus că orice ministru de Interne a beneficiat întotdeauna de un echipaj de poliţie la deplasările în timpul serviciului, arătând că sunt norme şi instrucţiuni în acest sens.

Întrebat care era urgenţa deplasării din 20 octombrie, astfel încât să fie necesară prezenţa unui echipaj al Poliţiei Rutiere în coloana sa, Oprea a spus: „Urgenţa, este vorba doar de un echipaj de poliţie pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de interne, sunt norme, instrucţiuni, iar Parchetul va stabili cu adevărat adevărul. Nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu, targedia este că a murit un coleg în timpul serviciului”.

Oprea a mai susţinut că la momentul accidentului în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină se afla în timpul serviciului şi că se va dovedi acest lucru, având în vedere că nu a avut nicio zi de concediu în aceatsă perioadă.

Citeşte şi: Gabriel Oprea face noi precizări în cazul poliţistului Gigină: Veneam de la instituţii ale statului. Orice ministru de Interne a beneficiat de un echipaj de poliţie la deplasări. Oprea va fi chemat la audieri la Parchet
Marţi, sunt audiaţi la Parchetul Tribunalului Bucureşti consilierul personal al lui Gabriel Oprea şi şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condiţiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piaţa Presei Libere – Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei – bulevardul Uranus – strada Ştirbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar „în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”, conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat, luni, în prima sa declaraţie, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect faţă de familia acestuia, el susţinând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depăşise zona şi a făcut „tot ce este omeneşte posibil” pentru a-l salva pe poliţist.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculaţiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal drept „complect (sic!) nefondate”.

Ministrul Gabriel Oprea şi-a încheiat declaraţia spunând: „La acest moment, acestea sunt precizările pe care le pot face public”.

Citeşte şi: ANALIZĂ: „Lămuririle” lui Gabriel Oprea, generalul nelipsit din guvernele ultimilor 7 ani, lasă şi mai multe întrebări fără răspuns
La câteva ore de la declaraţia ministrului de Interne, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că s-a întâlnit cu Gabriel Oprea, luni seară, şi l-a sfătuit să demisioneze. Iohannis a precizat că l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuţie pentru că a dorit să primească lămuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat că nu este vinovat şi că îşi va continua activitatea în Guvern, răspunzând astfel preşedintelui Klaus Iohannis. Oprea a susţinut că sfatul lui Iohannis are legătură cu dorinţa preşedintelui de a schimba Guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

Parchetul Capitalei face cercetări pentru ucidere din culpă în acest caz, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul accidentului. Anchetatorii susţin că, până acum, au primit doar parţial informaţiile solicitate.

Surse judiciare au declarat că, deşi procurorii au solicitat, în mod expres, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne nu au pus la dispoziţia Parchetului Tribunalului Bucureşti nici traseul pe care coloana oficială a lui Gabriel Oprea l-a avut în seara zilei de 20 octombrie şi nici documentele pentru constituirea dispozitivului.

Până acum, pe masa procurorilor a ajuns numai lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială, stabilindu-se că în maşină cu ministrul Afacerilor Interne mai erau două persoane – şoferul şi un angajat.