Gabriel Resources ar putea cere 4 miliarde de dolari despăgubire dacă proiectul Roşia Montană va fi oprit

Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, că firma canadiană va da în judecată Guvernul român, cerându-i miliarde de dolari, în cazul în care, săptămâna viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capăt proiectului minier de la Roşia Montană, transmite publicaţia The Globe and Mail.

11 sept. 2013, 13:04
Gabriel Resources ar putea cere 4 miliarde de dolari despăgubire dacă proiectul Roşia Montană va fi oprit

„În cazul în care Camera inferioară respinge proiectul, vom transmite o notificare formală referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă pentru multiple încălcări ale tratatelor internaţionale privind investiţiile, în valoare de până la patru miliarde de dolari”, a declarat Jonathan Henry. 

„Avem un caz solid şi vom face în aşa fel încât eforturile României de a atrage investiţii străine să aibă de suferit”, a adăugat directorul Gabriel Resources.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că proiectul referitor la Roşia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului şi respins, acelaşi parcurs urmând să fie şi la Camera Deputaţilor.

Reacţia premieruui a venit după ce liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că parlamentarii PNL vor vota împotriva poiectului de exploatare. 

Citeşte şi ”CTP, despre decizia lui Antonescu în privinţa Roşiei Montane: Un gest absurd, explicaţii penibile”

Declaraţiile politice din România au provocat o cădere cu 53% a acţiunilor Gabriel Resources, care au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi la valoarea de 65 de cenţi canadieni, în condiţiile în care, în 2011, se tranzacţionau la opt dolari.

Jonathan Henry, care s-a alăturat Gabriel Resources în urmă cu trei ani, a mai spus că, în cazul în care va fi lansată o acţiune juridică împotriva Guvernului român, ia în calcul să demisioneze. 

„Eu sunt un director general care se ocupă de minerit, nu de procese”, a spus Jonathan Henry.

Guvernul a adoptat, pe 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană. Proiectul de act normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

Citeşte şi ”Ce efecte poate avea respingerea proiectului Roşia Montană asupra investitorilor”

Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ intenţionează să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. 

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31%, şi Gabriel Resources – cu 80,69%.