Gabriel Resources cere un dialog cu autorităţile române privind proiectul Roşia Montană

Acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, compania Gabriel Resources, a trimis o scrisoare oficială de notificare reprezentanților statului român.

20 ian. 2015, 12:18
Gabriel Resources cere un dialog cu autorităţile române privind proiectul Roşia Montană

Grupul Gabriel, din care face parte și Roșia Montană Gold Corporation, dorește să intre în dialog cât mai curând posibil cu reprezentanții statului român, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roșia Montană să progreseze. Subliniem faptul că Grupul Gabriel dorește să evite o acțiune de arbitraj international și nu a inițiat niciun demers în instanțele internaționale de arbitraj. Grupul Gabriel caută astfel o soluție amiabilă pentru dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate.

Compania Gabriel Resources arată că „dorește găsirea unei soluții amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părților implicate”.

„Gabriel își menține angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roșia Montană și rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generație va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului. Compania consideră că Proiectul va avea un impact pozitiv asupra percepției internaționale a României, precum șia creșterii economice, pe durata de viață a proiectului, de la primele faze de construcție până la finalizarea etapei de închidere și reabilitare a minei. Cu investiții directe substanțiale în reabilitare și conservare, Proiectul va proteja patrimoniul cultural al regiunii, va stimula alte inițiative ale economiei locale, inclusiv turismul, și va accelera curățarea poluării istorice severe a mediului din Roșia Montană și din zonele învecinate. Roșia Montană va fi un model de dezvoltare durabilă pentru alte mine care urmează să fie construite în România și în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al companiei Gabriel Resources.

Acţionarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation mai arată că „proiectul minier este puternic susținut de comunitatea locală, întrucât va contribui la reducerea sărăciei locuitorilor din Roșia Montană și împrejurimi”, că „respectă în totalitate sau chiar depășește cerințele legislației românești și europene, precum și cel
e mai înalte standarde mondiale din industrie” şi că, odată autorizat, „ar contribui la dezvoltarea unei industrii miniere noi, moderne și responsabile, ar echilibra dezvoltarea industrială și economică cu protecția mediului, ar conserva patrimoniul cultural și ar permite dezvoltarea responsabilă, care aduce beneficii atât locuitorilor țării, cât și economiei”.
 
Compania cataloghează drept „nejustificate” întârzierile în procesul de autorizare a proiectului, care „a devenit victima conflictelor dintre facțiuni politice rivale și a dezinformării, ceea ce a provocat în mod nejustificat daune suplimentare capacității de dezvoltare a Proiectului”.

„Având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor. Grupul Gabriel prin reprezentanții săi la cel mai înalt nivel își menține disponibilitatea de a se angaja în consultări cu
autoritățile române în vederea rezolvării pe cale amiabilă a tuturor punctelor care fac obiectul unor dezacorduri, cât
mai curând posibil, în beneficiul tuturor părților implicate. În caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obţine o soluţie satisfăcătoare pentru un parcurs clar şi solid de progres în autorizarea şi construţia proiectului, sau dacă România nu ia măsri concrete pentru a ajunge la o astfel de înţelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul.

Jonathan Henry, Președinte și CEO al Gabriel, a declarat că speră totuşi într-o rezolvare amiabilă: „Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorința a Grupului este de a evita orice dispute prelungite și de a fi partenerul României în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasă mondială, în beneficiul României și al tuturor părților implicate. Suntem ferm angajați în dezvoltarea Proiectului și, în general, în lansarea unei industrii miniere moderne în România. Suntem în continuare siguri că prin construirea minei utilizând tehnologii de ultimă generație îi vom convinge pe toți cei care au îngrijorări, atât nefondate cât și valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru întreaga țară. Suntem gata să cooperăm cu România, pentru atingerea acestui obiectiv”


loading...