Gabriela Firea: 6 din 10 români consideră că locul unei femei este la cratiţă. Strategia Naţională pentru egalitate de şanse

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, susţine într-o postare pe Facebook, că România se situează pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte egalitatea de şanse.

20 dec. 2022, 14:26
Gabriela Firea: 6 din 10 români consideră că locul unei femei este la cratiţă. Strategia Naţională pentru egalitate de şanse

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă, marţi, că Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, Strategia Naţională pentru promovarea egalităţii de şanse şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice 2022 – 2027.

„Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice. Nu sunt vorbe goale, ci statistici oficiale. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. În plus, 6 din 10 români consideră că unei femei este la cratiţă, în bucătărie”, începe mesajul acesteia, pe pagina de Facebook.

Din fericire, acest lucru s-ar putea schimba, în următorii cinci ani. Gabriela Firea a anunţat că Guvernul a dat, marți, undă verde Strategiei Naţionale pentru promovarea egalităţii de şanse şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice 2022 – 2027.

”Astfel, unele măsuri propuse în Planul de acţiuni al strategiei vizează grupuri marginalizate cum ar fi femeile rome, femeile din mediul rural sau chiar femeile cu dizabilităţi. În mod concret în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2022 – 2027 sunt prevăzute măsuri şi acţiuni în educaţie, sănătate, piaţa muncii, participarea la procesul de decizie, introducerea perspectivei de gen în politicile naţionale.”, scrie Gabriela Firea.

Gabriela Firea, despre măsurile care vor fi luate

Doar în ultimele 9 luni, în ţara noastră au fost înregistrate peste 66.000 de cazuri de violenţă domestică, majoritatea în mediul rural. Gabriela Firea susţine că va veni cu măsuri concrete în spijinul femeilor abuzate, precum: mai multe locuinţe protejate, asigurarea asistenţei psihologice şi a consilierii juridice, decontarea certificatelor medico-legale, facilitarea accesului la justiţie sau acordarea unui sprijin material direct victimelor. O altă problemă, deloc neglijabilă, o reprezintă egalitatea de şanse la locul de muncă.

”Când vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, realitatea este următoarea: 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii! Datele scoase la iveală de o amplă cercetare sociologică în cadrul proiectului România Durabilă”, a mai transmis ministrul.

După doi ani de aşteptare, documentul a fost adoptat în ultima şedinţă de Guvern. Gabriela Firea a mai spus că finanţarea se va face din fonduri europene.