Gabriela Firea: CGMB ar trebui să stabilească momentul în care RADET furnizează căldură

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut, marți, sprijinul consilierilor generali pentru a susține o modificare a prevederilor în baza cărora agentul termic este furnizat populației după trei nopți consecutive cu temperaturi medii mai mici de 10 grade celsius, astfel încât decizia să fie luată de către Consiliul General al Capitalei, în urma consultărilor cu RADET și asociațiile de proprietari.

11 oct. 2016, 12:22
Gabriela Firea: CGMB ar trebui să stabilească momentul în care RADET furnizează căldură

„Nu cred că mai este de actualitate hotărârea de guvern de acum câțiva ani de zile, prin care momentul în care RADET poate să declanșeze oficial procedura legală de furnizare a căldurii în Capitală se stabilește după o perioadă de trei zile (…), dacă se înregistrează sub 10 grade, în intervalul de timp 18,00 — 6,00. Consider că această hotărâre de guvern trebuie să suporte îmbunătățiri, pentru că au fost seri foarte friguroase, dar nu se înregistraseră aceste condiții legale impuse de Guvern încă din 1994. Eu fac apel și la dvs, am făcut apel și la Parlament, să încercăm să modificăm această hotărâre, să flexibilizăm hotărârea, practic decizia să fie a Consiliului General, prin consultarea cu asociațiile de proprietari și de locatari”, a declarat edilul general în debutul ședinței CGMB.

Liberalul Cătălin Deaconescu a atras atenția asupra faptului că o hotărâre de guvern nu poate fi modificată la nivelul Parlamentului printr-un proiect de lege. Firea a replicat însă că Guvernul nu dă semne că ar dori să modifice hotărârea de guvern invocată.

„Am făcut scrisori oficiale la Guvern și nu ne-au dat niciun răspuns și atunci am propus ca prin proiectul de lege al energiei, care se afă acum în dezbaterea Comisiilor de industrie (…), putem să facem un amendament, poate chiar îl lucrăm împreună și să îi rugăm și pe colegii din Camera Deputaților să îl susțină, să îl voteze, pentru a modifica această reglementare prin HG, care mie mi se pare absurdă: să așteptăm trei zile consecutive, să monitorizăm temperatura exterioară între ora 18,00 și 6,00 dimineața, să fie sub 10 grade”, a spus ea, potritivit Agerpres.

Ea a menționat că există familii care doresc să beneficieze de căldură, chiar dacă majoritatea membrilor asociației de locatari solicită uneori ca agentul termic să fie furnizat abia după 1 noiembrie, pentru a beneficia de subvenții. În acest sens, Firea a propus ca în perioada următoare să fie analizată posibilitatea introducerii unor contorizări la toate blocurile. Ea a abordat și subiectul repartitoarelor, propunând analizarea acestei teme într-o ședință următoare a CGMB.