Gabriela Firea continuă războiul cu Nicuşor Dan: „Nu a mişcat un deget de când a ajuns primar. Bucureştiul riscă să piardă 300 de milioane de euro din bani europeni”

Prim-vicepreşedintele PSD şi fost primar al capitalei, Gabriela Firea, susţine că Bucureştiul riscă să piardă 300 de milioane de euro din fonduri europene destinate înlocuirii conductelor de termoficare vechi.

18 ian. 2022, 12:13
Gabriela Firea continuă războiul cu Nicuşor Dan: „Nu a mişcat un deget de când a ajuns primar. Bucureştiul riscă să piardă 300 de milioane de euro din bani europeni”

Gabriela Firea îl acuză pe Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook, că nu a făcut demersurile necesare pentru începerea unui proiect de reabilitare a 200 km de reţea de termoficare, finanţat din fonduri europene, pe care ea l-ar fi lăsat deja semnat.

„Strigător la cer! Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiarā unică, în timp ce mii de familii îngheață în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicușor Dan nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a mostenit, fără niciun efort, și cu care putea începe reabilitarea sistemului. Este inexplicabil de ce NU a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor, în aproape un an și jumătate de la semnarea contractului! Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat”, susține Gabriela Firea.

Ea precizează că, și dacă licitațiile ar porni astăzi, tot ar fi prea târziu: „proiectul este finanțat pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023. Minimum un an si jumatate pentru licitatie si minimum tot atât pentru proiectare, e clar cā va iesi din calendar iar banii se vor pierde!”

„Viața, siguranța și confortul a 1,2 milioane de bucureșteni sunt într-un real pericol! Fără investiții și reparații, sistemul de termoficare poate intra în colaps”, adaugă Firea.

Gabriela Firea afirmă că ea a muncit din greu pentru a obține fondurile de la Uniunea Europeană, pentru schimbarea a peste 200 km de țevi vechi.

„Sute de documente și studii au fost gândite de specialiștii din fostul Radet și experții în fonduri europene. Am lăsat totul «la cheie» și mă doare sufletul când văd că proiectul nu a avansat. Nici măcar o hârtie. Nicușor Dan s-a grăbit doar să semneze contractul, în locul meu si al echipei mele, ținut în sertar de mentorul său politic. Nu cred că a uitat nimeni cum mărturisea fără scrupule Ludovic Orban că, odată cu venirea lui Nicușor la primărie, guvernul poate da bani pentru apă caldă și căldură! Chiar meritau bucureștenii să fie pedepsiți așa pentru un joc politic murdar?”, încheie Firea.

Nicuşor Dan îi răspunde Gabrielei Firea: „Un tupeu incredibil. Nu a fost în stare timp de 4 ani să obțină banii europeni”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a răspuns, marţi, acuzaţiilor aduse de Gabriela Firea, privind riscul de a pierde fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare.

„Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea mă acuză de situația termiei din București.

Să ne uităm din nou la graficul cu alocările de bani pentru termie din ultimii ani. În loc să dea bani pentru termie, a dat bani pe târguri, concerte și tot felul de prostii. Banii care lipsesc din alocare ar fi permis înlocuirea la timp a rețelei.

În ceea ce privește fondurile europene pentru termie, nu a fost în stare timp de 4 ani să obțină banii europeni care erau alocați Bucureștiului. Am preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplătiți de 2 ani. Nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria Capitalei.

Din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte. Toți cei 63 de km au fost alocați de administrația Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reușit să înlocuiască 7 km!

A trebuit mai întâi să deblocăm situația financiară (pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria) și apoi să scoatem la licitație 40 de km din cei 63 (deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămași în 6-7 ani), pe care începem lucrările primăvara asta. Am lăsat 16 km la Energetica, care a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP și cu Banca Mondială.”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Emilia Şercan îl acuză pe premier că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Reacţia lui Nicolae Ciucă: Am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp