Gabriela Firea descrie presa zilelor noastre: Acest domeniu a suferit schimbări enorme

După o carieră de 18 ani în presă, Gabriela Firea a decis să părăsească breasla jurnaliştilor şi să intre în politică. "A fost pasul logic pentru mine", a declarat proaspătul senator pentru RTV.NET. Gabriela Firea admite că presa românească a suferit schimbări foarte mari, într-un timp scurt.

29 ian. 2013, 09:25
Gabriela Firea descrie presa zilelor noastre: Acest domeniu a suferit schimbări enorme

Acest domeniu a suferit schimbări enorme, într-un timp foarte scurt, datorită evoluţiei tehnologice. Diferenţa între modul în care lucram eu, atunci când eram reporter de teren şi ceea ce fac astăzi jurnaliştii este ca de la cer la pământ. Pentru noi era o victorie atunci când reuşeam să găsim un fax şi să trimitem materialul scris în redacţie. Acum, ştirile sunt scrise în timp real şi trimise prin email. Presa nu mai înseamnă doar ziare, radio şi tv, ea include deja site-uri, bloguri, Facebook, Twitter. Presa este participativă, sunt luate în considerare toate sursele, mai mult, destinatarii informaţiei – fie că sunt cititori, ascultători sau telespectatori – contribuie ei înşişi la materialul jurnalistic. Acest lucru nu ne transformă însă pe toţi în jurnalişti. În Franţa, acest tip de comunicare se numeşte „jurnalism cetăţenesc”, dar eu nu consider că putem vorbi de jurnalism profesionist.”, a mărturisit Gabriela Firea pentru ROMÂNIATV.NET.

Fosta jurnalistă atenţionează că nu orice utilizator de Internet, care are păreri şi postează fel de fel de zvonuri se poate numi jurnalist. Trebuie să se traseze o linie clară între noţiunea de jurnalist şi cea de blogger.

Jurnaliştii sunt profesioniştii informaţiei, au învăţat, s-au pregătit, s-au specializat în acest domeniu. Pentru o simplă ştire e nevoie de munca a doi sau trei oameni, reporterul, redactorul, editorul. Pe blog, fie că îl revendici sau nu, poţi publica orice: zvonuri, informaţii neverificate, simple fantezii. Este decizia fiecăruia ce face mai departe cu ele. Nu este rău că se întâmplă aşa, dar nu e vorba de jurnalism.”, a continuat Gabriela.

Gabriela Firea consideră că presa nu trebuie să abdice de la criteriile esenţiale de profesionalism care o definesc.

Cred însă că presa, în ansamblului ei, acum, peste o lună sau peste 30 de ani, nu trebuie să abdice niciodată de la criteriile esenţiale de profesionalism. Iar acestea sunt calitate, credibilitate, respect faţă de public. Acest lucru nu este posibil fără oameni competenţi şi fără investiţii corespunzătoare.

Fosta realizatoare TV nu este singurul jurnalist pesimist în privinţa direcţiei în care se îndreaptă presa din România. La sfârşitul anului 2012, jurnalista Melania Medeleanu declara pentru RTV.NET: „Optimismul meu până la cer şi înapoi are o cădere bruscă în faţa acestei întrebări. Când Gigi Becali şi PPDD intră în Parlament, iar emisiunile cu rating maxim sunt cele de cancan, mi-e greu să mai cred într-o societate care se îndreaptă în direcţia bună. Jurnalismul, politica sunt o oglindă destul de fidelă a societăţii. Dar aşa cum societatea are şi oameni buni şi implicaţi, hotărâţi să schimbe lucruri, regăsesc şi în presă şi în politică insule de verticalitate. În ei îmi pun speranţa.”