Gabriela Firea, despre Ministerul Familiei, pe care îl va conduce în Guvernul Ciucă: „Nu va fi doar un minister care va da vouchere”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a vorbit vineri despre rolul portofoliului nou înfiinţat şi despre obiectivele pe care şi le-a propus pentru mandatul său, punctând faptul că deja a avut discuţii pe această temă cu Marcel Ciolacu şi cu ministrul Muncii.

26 nov. 2021, 09:34
Gabriela Firea, despre Ministerul Familiei, pe care îl va conduce în Guvernul Ciucă: „Nu va fi doar un minister care va da vouchere”

Gabriela Firea spune că va colabora îndeaproape cu Marius Budăi, noul ministru al Muncii, şi că săptămâna viitoare va prezenta un calendar pentru implementarea mai multor măsuri, printre care creşterea alocaţiilor, dar şi stimulente pentru creşterea natalităţii.

„Ne propunem sa ne ocupam de domenii strategice. Mie imi revine onoarea si responsabilitatea de a coordona activitatea ce-i vizeaza pe copii, tineri si egalitatea de sanse. Am discutat atat cu domnul premier cat si cu domnul preşedinte Ciolacu si saptamana viitoare vom prezenta deja un calendar pentru cresterea alocatiilor, sprijinul alocat familiilor etc. Dar Ministerul Familiei nu va fi unul care doar va da vouchere, ci va stabili politici pentru cresterea natalitatii si pentru a fi o tara unde sa si locuim, nu doar sa ne nastem.

Vom creste numarul de crese, mai ales in zonele unde se impune. Va trebui sa vedem care sunt zonele unde sunt multi copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, iar ei sunt ramasi in grija bunicilor. Va trebui intai sa identificam aceste zone, asa ca vom avea o stransa colaborare cu autoritatile locale.

Vom avea o legatura stransa cu Ministerul Sanatatii, al Muncii si al Tineretului.”, a spus Gabriela Firea.

Gariela Firea şi Marius Budăi şi-au preluat mandatele împreună: „Munca şi Familia vor rămâne împreună, chiar dacă juridic vor fi separate”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și ministrul Familiei, Gabriela Firea, au mers împreună vineri dimineața la preluarea mandatelor. Cei doi vor coordona părți din ceea ce în guvernul precedent a fost Ministerul Muncii.

„Am preferat să venim împreună, să arătăm că Munca și Familia vor rămâne împreună, chiar dacă juridic vor fi separate. Vom lucra împreună”, a afirmat Marius Budăi.

Întrebat dacă sunt probleme cu plata pensiilor și salariilor pe luna decembrie, Budăi a afirmat că inițial erau unele probleme pe o parte din luna decembrie, dar în urma rectificării bugetare care se va face vineri aceste probleme vor dispărea.

„Odată cu rectificarea de astăzi închidem orice sincopă. După data de 1 decembrie poșta și băncile vor începe distribuirea pensiilor și alocațiilor. Nu sunt probleme”, a explicat ministrul muncii.

Marius Budăi, la preluarea Ministerului Muncii: Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Trebuie să crească mai întâi speranţa de viaţă

Marius Budăi a respins categoric și ideea creșterii vârstei de pensionare. „Este exclus să creștem vârsta de pensionare cât sunt eu ministru. Am explicat și într-o scrisoare către Comisia Europeană că noi în România prima dată trebuie să creștem speranța de viața”, a precizat ministrul.

Citeşte şi: Florin Cîţu spune că prin PNRR s-a asigurat că reformele vor fi făcute de orice guvern ar veni la putere şi că a lăsat un buget pentru 2022 cu un deficit de 5,8%

El a menţionat că speranţa de viaţă pentru bărbaţi în România este de 70 de ani şi şase luni.
“Speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi şase luni. Speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 51-60 de ani. Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a explicat ministrul Muncii.