Gabriela Firea: „Nu alerg după cai verzi pe pereţi, vorba cântecului”

După o carieră de 18 ani în presă, Gabriela Firea a decis să părăsească breasla jurnaliştilor şi să intre în politică. "A fost pasul logic pentru mine", spune proaspătul senator despre decizia de a intra în Parlament. Aşa cum s-a făcut consacrată în presă şi a câştigat aprecierea oamenilor, aceleaşi speranţe le are şi în ceea ce priveşte mandatul în Parlament. Fosta jurnalistă speră să schimbe România în bine şi să nu dezamăgească românii.  

26 ian. 2013, 06:41
Gabriela Firea: „Nu alerg după cai verzi pe pereţi, vorba cântecului”

Cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare din 2012, Gabriela Firea a decis să renunţe la activitatea jurnalistică pentru a se implica mai mult în schimbarea în bine a României şi spune ea că, „Parlamentul este locul cel mai potrivit pentru a reuşi.”

„Jurnalismul este cea mai bună meserie din lume”

Am fost jurnalist vreme de 18 ani. Jurnalismul este, aşa cum spunea şi Gabriel Garcia Marquez, unul dintre scriitorii mei favoriţi, la rândul său ziarist, cea mai bună meserie din lume. Însă activitatea mea în domeniul presei din România atinsese toate obiectivele. Florin, soţul meu, glumeşte, spunându-mi că dacă aş fi trăit în altă ţară, probabil mi-aş fi luat un an sabatic, aş fi plecat în jurul lumii, m-aş fi odihnit. Eu, în schimb, am decis să intru în politică…A fost pasul logic pentru mine, pentru că în calitatea mea de senator îmi pot folosi atât experienţa de manager acumulată în mediul privat, cât şi cea de jurnalist. Îmi doresc să schimb multe lucruri în România – în domeniile protecţiei sociale, administraţiei publice, mass-media – iar Parlamentul este locul cel mai potrivit pentru a reuşi.„, a declarat fosta jurnalistă pentru ROMÂNIATV.NET

Gabriela Firea, canditată USL, a câştigat, detaşat, un mandat de senator în colegiul 1 din Ilfov pentru perioada 2012-2016. Aşadar, fosta jurnalista s-a aflat dintr-o dată de partea cealaltă a baricadei, având responsabilitatea să reprezinte interesele tuturor românilor.

Este indiscutabil mai greu, dar mult mai interesant, antrenant, provocator. În ambele ipostaze am răspuns şi răspund pentru acţiunile mele în faţa oamenilor, în trecut în faţa cititorilor şi telespectatorilor mei, acum în faţa tuturor românilor, nu numai a celor care m-au votat. Şi atunci, ca şi acum, îmi doresc să schimb anumite stări de fapt, să îndrept lucruri, să îmbunătăţesc situaţii. În calitate de senator – nu mă consider un politician – am obligaţia de a vota pentru binele celor care m-au ales. Şi acest lucru înseamnă că trebuie să mă documentez, să analizez, să verific ceea ce le influenţează viaţa, să pregătesc proiecte şi să propun măsuri cu efecte benefice, dar, cel mai important, realizabile. Oamenii nu trăiesc cu utopii.„, a mărturisit proaspătul senator.

„Am trăit experienţe extraordinare în campania pentru obţinerea mandatului de senator”

Gabriela recunoaşte că activitatea în presă i-a adus satisfacţie şi notorietate, însă contactul direct cu alegătorii în timpul campaniei electorale au emoţionat-o cel mai mult.

Am trăit experienţe extraordinare în campania pentru obţinerea mandatului de senator. Recunosc că am avut emoţii foarte mari legate de contactul direct cu oamenii. Cariera de jurnalist mi-a adus satisfacţii şi notorietate, dar testul real este acela din stradă. Am fost în toate localităţile din colegiu, am bătut străzile de dimineaţa până seara, am vorbit cu oamenii. Am vorbit cu mămici fericite, abia întoarse de la maternitate, cu bunicuţe care mi-au povestit despre nepoţii lor olimpici, cu tineri care m-au invitat în casele lor…Au fost momente incredibile, care m-au emoţionat, datorită bucuriei cu care m-au primit.„, a povestit jurnalista despre experienţele din campania electorală.

„Susţinerea soţului meu a fost esenţială”

Florentin Pandele, actualul soţ al Gabrielei şi primarul oraşului Voluntari, a fost în permanenţă alături de ea. Sfaturile lui avizate, având în vedere experianţa sa politică, au ajutat-o foarte mult pe jurnalista care recunoaşte că: „soţul meu a fost alături de mine permanent, mă sprijină în tot ce fac. De la început m-a avertizat că nu îmi va fi uşor, că trebuie să fiu pregătită şi pentru dezamăgiri. Susţinerea sa a fost esenţială.”

„Nu alerg după cai verzi pe pereti, vorba cântecului”

Obiectivul principal pe care Gabi Firea vrea să-l atingă vizează „modificarea percepţiei românilor despre rolul şi poziţia femeii în societate.”

Îmi doresc ca din ce în ce mai multe doamne să aibă succes în afaceri, cariere reuşite sau să facă politică. Prezenta doamnelor în posturi de conducere, în mediul public sau privat, este redusă. E trist că este aşa, pentru că doamnele au forţa de a schimba lucrurile, tact, delicateţe, înţelegere şi compasiune.„, a explicat Gabi Firea pentru ROMÂNIATV.NET

Sunt convinsă că voi reuşi, pentru că nu alerg după cai verzi pe pereţi, vorba cântecului. Am fost mereu un om pragmatic. Proiectele mele sunt realizabile, şi cred că acesta este lucrul cel mai important„, a completat senatorul USL.

Un proiect important de care Gabriela se ocupă în acest moment este introducerea a patru zile libere pe an pentru părinţi, zile în care aceştia să-şi ducă copiii la medic pentru investigaţiile necesare prevenirii bolilor grave.

Am decis ca împreună cu organizaţia de femei a PSD să propunem guvernului să acorde o zi liberă, o dată la trei luni, unuia dintre părinţi. În această zi, părinţii se pot ocupa de sănătatea copiilor lor. De aceea, patru zile libere pe an pentru a preveni bolile şi pentru a asigura sănătatea copiilor noştri mi se pare un schimb echitabil şi eficient, atât pentru părinţii-angajaţi, cât şi pentru angajatori.”, a explicat fosta realizatoare TV.

„Nu am intrat în politică pentru bani, doar o persoană rău-voitoare ar putea spune aşa ceva

Criticată de unele voci că ar fi intrat în politică pentru bani, Gabriela Firea răspunde vehement că în ultimii ani pe care i-a petrecut în presă a obţinut venituri consistente: „Nu am intrat în politică pentru bani, doar o persoană rău-voitoare ar putea spune aşa ceva. Dacă m-ar întreba cineva ce am făcut în ultimii şapte ani, aş spune că am realizat un talk-show zilnic de prime time şi am condus trei publicaţii, simultan. Iar retribuţiile au fost pe măsură muncii depuse şi a rezultatelor obţinute.”

Întrebată care este persoana care i-a marcat cel mai mult existenţa până în prezent, Gabi Firea a răspuns cu tărie „mama mea”.

„Ne-a crescut singura, pe mine şi pe fraţii mei. A muncit mereu pentru noi. Nu îmi aduc aminte de concediile mamei, pentru că ea nu a avut aşa ceva. La vârsta la care alte femei ies la pensie, ea a ales să meargă să muncească într-o ţară străină, pentru că nu a vrut să fie povară pentru copiii ei. Acum e babysitterul de nădejde al lui David. Este foarte puternică, plină de energie, optimistă.”

La capitolul persoane demne de admiraţie, Gabriela a menţionat-o pe doamna Lucia Hossu-Longin.

Doamna Lucia Hossu-Longin este una dintre persoanele pe care le admir. Este unul dintre oamenii de la care înveţi ceva în fiecare dintre momentele pe care le petreci împreună, fie că este vorba de planul profesional, fie personal.”

Deşi a obţinut mandatul de senator, fosta jurnalistă a rămas cu o dorinţă neîmplinită, aceea de a scrie o carte pentru copii.

„Îmi doresc foarte mult să mai scriu. David este inspiraţia mea zilnică şi am în cap o cărticică întreagă pentru el şi pentru toţii copiii ce abia aşteaptă să fie pusă pe hârtie. Aştept însă un moment mai liniştit, o mică vacanţă, pentru a reuşi. Oricum am timp până când David învaţă să citească.”

Gabriela Firea a practicat jurnalismul 18 ani, timp în care a fost reporter, redactor-prezentator, director editorial şi director general la diferite televiziuni şi publicaţii. În ultimii 12 ani, Gabriela a lucrat în cadrul trustului de presă Intact.