Gabriela Firea: Doar în primele 6 luni ale acestui an, în jur de 33.000 de persoane au fost victime ale violenţelor acasă sau în familie

Violența domestică este intolerabilă, iar victimele trebuie protejate, spune ministrul Familiei, Gabriela Firea.

11 oct. 2022, 12:04
Gabriela Firea: Doar în primele 6 luni ale acestui an, în jur de 33.000 de persoane au fost victime ale violenţelor acasă sau în familie

Ministrul Familiei, Gabriela Firea afirmă că, pentru asistenţa victimelor violenţei domestice paşii trebuie să fie aceeaşi, indiferent de situaţie: evaluarea iniţială, activarea măsurilor de protecţie în caz de urgenţă, evaluarea victimei din punct de vedere personal, social şi profesional, iar apoi stabilirea planului de intervenţie.

„Agresorii au nevoie de pedepse aspre, dar și de consiliere pentru a înțelege unde au greșit! Am stabilit standardele minime și pașii pe care trebuie să-i facă toate instituțiile care asigură asistență, suport și consiliere victimelor adulte, cuplurilor mamă-copil, dar și servicii sociale agresorilor.

Citeşte şi: Gabriela Firea anunţă că toţi cei 11.000 de asistenţi maternali vor participa la cursuri de formare profesională: ”Scopul este dezvoltarea reţelei ca alternativă viabilă pentru dezinstituţionalizare”

Angajații din serviciile sociale care vor respecta aceste etape, vor ajuta și mai mult victimele violenței domestice. Doar în primele 6 luni ale acestui an, în jur de 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie. Au fost emise aproape 4.200 de ordine de protecție.

De multe ori, se întâmplă ca victimele să fie tratate diferit, unii responsabili din serviciile de asistență socială fiind mai implicați decât alții. Specialiști din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES au gândit un fel de „manual”, un ghid al managementului de caz cu ajutorul căruia trebuie rezolvat fiecare caz.

Citeşte şi: De trei ori mai mulţi bani de la stat pentru aceşti de tineri. Firea: „Știm cu toții cât de greu este să o iei de la zero”

Pentru asistența victimelor violenței domestice pașii trebuie să fie aceeași, indiferent de situație: evaluarea inițială, activarea măsurilor de protecție în caz de urgență, evaluarea victimei din punct de vedere personal, social și profesional, iar apoi stabilirea planului de intervenție. Urmând acești pași, specialiștii în asistență socială vor ști care sunt nevoile reale ale victimei și cu poate fi ajutată cu succes.

Cele două ordine pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind aplicarea managementului de caz în cadrul serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice și agresorilor au fost deja publicate în Monitorul Oficial”, a transmis Gabriela Firea, pe Facebook.