Gabriela Firea: Este foarte scump să te testezi de COVID din banii proprii. Pe cine testează statul

Gabriela Firea a spus, vineri seară, că este foarte scump ca românii să se testeze pentru coronavirus din banii proprii. Fostul primar al Capitalei a precizat că statul testează doar acele persoane care prezintă semne de infectare foarte grave.

30 nov. 2020, 20:30
Gabriela Firea: Este foarte scump să te testezi de COVID din banii proprii. Pe cine testează statul

Gabriela Firea susţine că, deşi autorităţile spun că nu există cerere de testare pentru coronavirus, foarte mulţi români se testează din banii proprii.

Gabriela Firea: Doar dacă ai semne de infectare foarte grave te poţi duce sa te testezi gratis

„Este foarte scump sa te testezi din banii proprii. Doar daca ai semne de infectare foarte grave te poţi duce sa te testezi gratis. În rest toti cei care vor sa se testeze la cerere trebuie sa platească. Sunt zone in care oamenii nu-si permit sa se testeze. Sunt caszuri care ajung destul de grav la spital pentru ca nu au fost depistate la timp.

Ca sa iei un tratatemnt la timp trebuie sa stii ca esti infectat”, a spus Gabriela Firea la Romania Tv.

Alexandru Rafila: Numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta

Recent, Alexandru Rafila atrăgea atenţia că numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta. Acesta susţinea că există un blocaj în zona Direcțiilor de Sănătate Publică.

„Am ajuns în acest al doilea val al pandemiei, în care numărăm peste 10.000 de cazuri pe zi și în care nu există o corelație între un număr mare de cazuri și capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica toate cazurile de infecție sau majoritatea cazurilor de infecție, de a face o testare corespunzătoare, de a testa personalul medical periodic. Cred că putem face aceste lucruri rapid, să le punem aplicare printr-un model care nu e neapărat invenția noastră, e aplicat în majoritatea țărilor din UE.

Citeşte şi BILANȚ CORONAVIRUS 30 noiembrie. O nouă zi neagră pentru România! Mii de infectări și 138 de decese din cauza COVID

Am asistat la o creștere spectaculoasă în România până în urmă cu câteva săptămâni. Apoi, s-a petrecut un fenomen ciudat. Brusc numărul de teste s-a „stabilizat”, am ajuns să testăm la fel atunci când aveam 10.000 de pacienți infectați zilnic ca și atunci când aveam 5.000 de pacienți. Azi am aflat că chair a început să scadă numărul de teste destul de mult.

A scăzut doar într-o singură zi cu 20%. Deci astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri și doar 30.000 de teste, ceea ce e anormal. Există un blocaj undeva. Blocajul cred că este undeva în zona Direcţiilor de Sănătate Publică care nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacţii, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test. Pentru că toate ţările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri a crescut testarea şi acest lucru a permis izolarea celor infectaţi şi oprirea transmiterii.

Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale – carantină în diverse oraşe, închiderea şcolilor, închiderea pieţelor – nu este o soluţie pentru că ea afectează, de multe ori, fundamentele societăţii. Sigur că într-o criză majoră iei măsuri extreme, nimeni nu spune lucrul ăsta, că nu se poate face, dar trebuie să fim raţionali şi să dezvoltăm acele zone ale sănătăţii publice care pot să ducă la controlul pandemiei”, a declarat Rafila în cadrul unei conferințe de presă.

Grupul de Comunicare Strategica a anunţat, luni, că până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.107.567 de teste. Dintre acestea, 9.785 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.039 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.747 la cerere.