Gabriela Firea, propunere de ultimă oră în privința vaccinării antiCovid-19. Ce spune despre proiectul PSD privind vaccinarea obligatorie

Gabriela Firea a venit cu o serie de clarificări şi în ceea ce priveşte proiectul PSD privind vaccinarea. Fostul primar al Capitalei susţine că documentul nu are legătură cu imunizarea la noul coronavirus, ci se referă la vaccinarea copiilor cu produse care şi-au dovedit viabilitatea pe parcursul a zeci de ani şi care nu provoacă efecte secundare.

15 feb. 2021, 18:02
Gabriela Firea, propunere de ultimă oră în privința vaccinării antiCovid-19. Ce spune despre proiectul PSD privind vaccinarea obligatorie
Gabriela Firea vrea să se vaccineze: "Nu mi se pare corect ca parlamentarii şi membrii Guvernului să fie în etapa a doua"

Gabriela Firea, propunere de ultimă oră în privința vaccinării antiCovid-19. Gabriela Firea este categorică în privința vaccinării antiCovid-19. Fostul primar al Capitalei este de părere că „drepturile omului trebuie să primeze” în această chestiune extrem de sensibilă și care a împărțit societatea în mai multe tabere. Prim-vicepreşedintele PSD susține că social-democrații adoptă aceeași poziţie ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii în ceea ce priveşte vaccinarea antiCovid-19. Concret, PSD e de acord ca vaccinarea populaţiei să se facă pe bază de voluntariat, conform recomandării OMS.

Gabriela Firea, propunere de ultimă oră în privința vaccinării antiCovid-19

„Drepturile omului trebuie să primeze! Fiecare trebuie sā decidă pentru propria persoană! Susținem 100% poziția Organizației Mondiale a Sănătății care consideră că vaccinul antiCovid trebuie să fie opțional și nu trebuie să devină o condiționare pentru călătorii sau pentru alte drepturi fundamentale ale omului. Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie propus anterior de PSD nu se referă la vaccinarea întregii populații, ci doar la vaccinarea copiilor și nu la vaccinare antiCovid, ci la vaccinuri consacrate care au fost administrate de zeci de ani, fără efecte secundare și cu beneficii incontestabile pentru copii”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

„Proiectul de lege al PSD lua în calcul interesul superior al copiilor pe care statul este obligat să-l susțină și să-l garanteze. Legea se referea la vaccinurile testate în perioade îndelungate și care ofereau garanția că nu există riscuri asupra copiilor care se vaccinează. În plus, legea prevedea ca situațiile speciale să fie reglementate în funcție de recomandările OMS.

Articolul invocat acum de unii responsabili din Ministerul Sănătății nu se referă la vaccinarea adulților, cum greșit au interpretat.

Art. 6. (1) Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în CNV, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie.

Așadar, obligativitatea vaccinării vizează strict „vaccinarea copiilor” și se referă fie la vaccinurile prevăzute în schema națională obligatorie, fie la alte vaccinuri administrate unor adulți în situații epidemiologice speciale. Mai mult, în alin. 2 al aceluiași articol se detaliază ce înseamnă situațiile epidemiologice speciale.

Gabriela Firea: Cea mai cinică şi dură decizie a guvernanţilor este tăierea bugetului Sănătăţii cu circa 11%

(2) Situațiile epidemiologice speciale și grupurile de populație ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii în aceste situații se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea GTCAV și/sau la recomandarea OMS.”

Or, în cazul pandemiei de COVID, dată fiind perioada de testare scurtă a vaccinurilor administrate până în prezent, OMS a subliniat că se opune vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului..

Deci, există o recomandare clară din partea OMS de care trebuie să se țină seama.
În urma analizelor făcute până în acest moment, s-a stabilit că riscurile privind vaccinarea anti Covid nu sunt mai mari decât beneficiile. De aceea vaccinul anti Covid este recomandată, dar nu poate fi obligatorie”, a mai scris Gabriela Firea.