Gabriela Firea şi Renate Weber, dispută pe tema ridicării maşinilor parcate ilegal

Disputa dintre primarul Gabriela Firea şi Avocatul Poporului, Renate Weber, pe tema ridicării maşinilor parcate ilegal în Bucureşti, continuă. Firea acuză că se încearcă blocarea activităţii primăriei, în vreme ce Weber susţine că Poliţia Locală nu are dreptul să ridice maşini.

28 aug. 2019, 10:35

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că Avocatul Poporului ar trebui să se ocupe de „treburi serioase”, cum ar fi cazul de la Caracal, şi nu de autoturismele care blochează intrări în spitale sau linii de tramvai, maşini care sunt ridicate de Poliţia Locală.

Întrebată miercuri în legătură cu faptul că Avocatul Poporului a contestat la CCR Codul administrativ, Firea a răspuns: „Am observat că în ultima perioadă Avocatul Poporului s-a specializat în a nu apăra poporul, pentru că văd că sunt foarte multe probleme în ţară, în toate domeniile, unele au rezolvări, altele nu, sunt peste tot nemulţumiri şi până la urmă este normal să fim activi şi din punct de vedere civic şi social”.

Firea spune că ceea ce face Avocatul Poporului este mai mult o chestiune „de natură şicanatorie”.

„Cred că Avocatul Poporului trebuie să se ocupe de treburi serioase – Caracal şi altele -, nu dacă ridicăm sau nu o maşină care blochează intrarea la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” sau maşina lăsată pe linia de tramvai. Eu invit reprezentanţii Avocatului Poporului la un dialog deschis. Cred că este o chestiune mai mult de natură şicanatorie”, a declarat edilul Capitalei.

Primarul general a afirmat că a rămas „profund neplăcut surprinsă” de faptul că Avocatul Poporului „nu a catadicsit să citească Legea Poliţiei Locale şi să observe că Poliţia Locală are printre atribuţii şi rolul de a dirija circulaţia sau de a aplica anumite sancţiuni, cum ar fi contravenţiile”.

„A transmis o adresă către Prefectura Capitalei, sugerându-i prefectului Capitalei să conteste la CCR Regulamentul Primăriei Capitalei de ridicare a autoturismelor parcate în faţa spitalelor, şcolilor, care blochează căile de acces pentru urgenţă, care blochează tramvaiul, troleibuzul şi aşa mai departe, în loc instituţia Avocatului Poporului să susţină un astfel de demers pentru că este esenţial în primul rând să fim civilizaţi, să fim bine crescuţi. Nici nu mai vorbim de legalitate, ci de cei şapte ani de acasă să nu laşi maşina aruncată şi să blochezi accesul la urgenţele unui spital. Aşa cum ştiţi, s-au ridicat în ultimele două zile 17 autoturisme în Capitală, dar nu au fost abuzuri aşa cum citisem anterior, nu au fost ridicate maşini acolo unde au fost parcate, să spunem, oarecum la mica înţelegere, deşi la distanţă mică era un semn de parcare interzisă. S-au ridicat strict autoturisme lăsate abandonate în staţiile de autobuz, pe linia de tramvai, în faţa Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” şi care blocau pur şi simplu căi de acces, căi urgente, căi importante. Aşa şi cu Codul administrativ. Sunt cred că priorităţi extraordinare în această ţară şi dacă este să facem politică şi de la această instituţie eu cred că nu este corect şi sunt convinsă că poporul care aşteaptă o implicare activă de la Avocatul Poporului va sancţiona astfel de derapaje şi preocupări care nu au nicio legătură cu agenda cetăţeanului. Probabil că există o agendă politică, dar ştiţi şi dumneavoastră că în politică este un pic mai greu”, a declarat Gabriela Firea.

Renate Weber: Noi în continuare credem că avem dreptate

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat miercuri că îşi menţine punctul de vedere conform căruia poliţistul local nu este agent constatator în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor pentru maşinile staţionate neregulamentar, dar a menţionat că interpretarea trebuie să aparţină instanţei de judecată.

„Noi în continuare credem că avem dreptate în interpretarea pe care o facem. Reglementările în România se fac cum se fac. De multe ori, ce face stânga nu ştie dreapta. Noi avem mai multe acte normative care se referă la circulaţia pe drumurile publice, la sancţionarea contravenţiilor, termenul de ‘agent constatator’ şi aşa mai departe. Aceste acte normative au fost modificate de vreo patru-cinci-şase ori, în ultimii ani de zile. Niciodată, în niciunul din ele, nu s-a făcut referire la Poliţia Locală. E adevărat că legea Poliţiei Locale, aşa, cumva, pe uşa laterală, spune că şi Poliţia Locală poate să ridice şi poate să facă… Dar niciodată, în legislaţia privind contravenţiile, poliţistul local nu e considerat agent constatator. În final, ca să vezi care este interpretarea corectă, cred că ar trebui mers la o instanţă de judecată, pentru că, totuşi, numai judecătorul poate să facă acest lucru. De aceea am cerut noi prefectului să sesizeze instanţa de judecată. Dacă prefectul nu o face şi dacă o persoană particulară – poate să fie şi o instituţie -, la un moment dat, se va trezi în situaţia în care maşina să îi fie ridicată de Poliţia Locală, va putea să facă ea personal o sesizare la instanţa de judecată sau să ne sesizeze pe noi. Dar, repet, noi avem o interpretare pe care o dăm unui ansamblu normativ, (…) interpretarea până la urmă însă, cea care trebuie să fie obligatorie, trebuie să vină de la o instanţă de judecată”, a precizat Renate Weber, într-o conferinţă de presă.

Ea a menţionat că Parlamentul ar putea, la rândul său, să limpezească lucrurile în acest caz.

„A fost dată o hotărâre de guvern care dă posibilitatea Consiliului General să facă chestiunile tehnice care ţin de ridicarea maşinilor şi aşa mai departe. Noi spunem că e în continuare o chestiune care ţine de interpretare: cine este agentul constatator şi care sunt limitele competenţelor pe care acesta le are. Sigur, dacă mă întrebaţi pe mine, Parlamentul poate foarte simplu să rezolve acest lucru, făcând o armonizare legislativă din care toată lumea să înţeleagă foarte clar despre ce este vorba”, a spus ea.

Vinerea trecută, Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi solicită prefectului de Bucureşti atacarea în contencios a hotărârii CGMB privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate pe reţeaua principală de străzi a Capitalei.

Potrivit acestuia, hotărârea „nesocoteşte normele legale în aplicarea cărora a fost dată şi stabileşte competenţa alternativă a poliţiştilor rutieri sau locali în constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale, iar nu competenţa exclusivă a poliţiştilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege”.

„HCGMB decide că, în calitate de agenţi constatatori, poliţiştii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 şi art. 2.031 şi art. 2.032 din HG nr. 1.361/2006”, preciza sursa citată.