Gabriela Firea: Susţin înfiinţarea la Bucureşti a unui Muzeu al Holocaustului şi al istoriei evreilor

Publicat: Joi, 22 Septembrie 2016 10:37 // Actualizat: Joi, 22 Septembrie 2016 10:37 // Sursa: romaniatv.net

Primăria Municipiului București și Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" vor încheia un parteneriat dedicat realizării unui Muzeul al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor în
Capitală.

Aceasta a fost concluzia întâlnirii pe care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a avut-o la sediul municipalității cu reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid - directorul diviziei de cercetare arhivistică și Paul Shapiro - directorul Centrului pentru Studierea avansata a Holocaustului, precum și cu Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti. La întâlnire au participat Alexandru Florian, directorul Institutului "Elie Wiesel" și Speranta Cliseru, director de cabinet al primarului general.

Primarul General al Capitalei Gabriela Firea a susținut necesitatea realizării la Bucuresti a Muzeului Holocaustului şi Istoriei Evreilor.

"Suntem convinsi de importanta acestui proiect. Il sustin din toata inima, pentru ca va demonstra lumii ca romanii nu-si uita istoria, iar partile sale intunecate trebuiesc reamintite mereu generatiilor viitoare
pentru ca tragediile petrecute sa nu se mai repete. Holocaustul este o pagina neagra a istoriei mondiale, iar Bucurestiul va arata prin crearea acestui muzeu ca sta in puterea oamenilor de azi si de maine sa mearga mai departe, dar sa nu uite ce nu mai poate fi schimbat : suferintele prin care au trecut copiii, femeile si barbatii evrei. Va fi un semnal de normalitate, de intelegere a valorilor umane, de democratie si, nu in ultimul rand, de reparatie. Imi amintesc cum, in liceu, in urma unei olimpiade castigate, am fost premiata, alaturi de alti colegi, cu o vizita la fostul lagar de concentrare Auschwitz-Birkenau– o fabrica a mortii. A fost o adevarata lectie de istorie, pe care nu am uitat-o nici azi. Voi fi mandra sa imi pot aduce contributia acum la realizarea unui muzeu al istoriei evreilor", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson a apreciat deschiderea de care dau dovadă autorităţile locale pentru realizarea Muzeului Istoriei Evreilor in România.

"Un astfel de muzeu ar fi o importanta contributie a Bucurestiului. Reprezinta un mesaj extrem de puternic – ca Bucurestiul isi recunoaste istoria, nu uita atrocitatile Holocaustului si respecta faptul ca forta sa sta in celebrarea diversitatii sale. Imaginea Romaniei si aceea a Bucurestiului vor avea enorm de castigat", a spus Dean Thompson.

În cadrul parteneriatului, PMB ar putea acorda un sediu în folosinţă Institutului "Elie Wiesel", iar Institutul va identifica fondurile necesare amenajării muzeului.

Potrivit lui Radu Ioanid, muzeul de la București va cuprinde o parte dedicată perioadei atroce a Holocaustului şi o altă parte istoriei poporului evreu. Radu Ioanid a reamintit că în România a trăit comunitatea evreiască cea mai diversă cultural din Europa, dar şi a treia ca număr, comunitate care s-a risipit însă în mod semnificativ în urma ororilor petrecute în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

De asemenea, Ioanid a precizat că această iniţiativă a fost susţinută iniţial de guvernul condus anterior de Victor Ponta. Cabinetul Dacian Cioloş a adoptat în luna august a acestui an o hotărâre prin care Institutul "Elie Wiesel" trece din subordinea Secretarului General al Guvernului în cea a primului ministru şi începe demersurile pentru înfiinţarea muzeului de istorie a evreilor din România.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 sep 11:26
Răspunde | Votează email 0 email
valentin
Doamna Firea,
Stiu ca sunteti o persoana cu pregatire superioara, ati scris si ceva literatura. Doamna Firea, oare nu stiti ca in Romania nu a fost holocaust? Putem fi de acord cu infiintarea unui muzeu despre istoria evreilor, au o istorie milenara care este bine sa fie cunoscuta, dar un muzeu al holocaustului nu ar avea ce cauta in Romania. Sa se faca muzeu al holocaustului in tarile care au facut genocid cu evrei, acolo, in Ungaria, Germania etc., in acele tari sa se faca muzeul respectiv care sa arate atrocitatile si crimele savarsite asupra evreilor. Crimele si deportarile in lagare ale evreilor din Transilvanaia le-au facut ungurii in perioada 1940-1944 cand ne-au luat Transilvania, nu romanii. Mai cititi putina istorie adevarata! Exista si multe declaratii ale unor evrei romani care sustin acest lucru. Puneti-va intrebarea:Oare ce se urmareste prin infiintarea acestui muzeu in Romania? Va fi un muzeu plin de minciuni despre poporul roman?
Valentin
1
EUR
4.8737
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H