GÂDILATUL poate fi PERICULOS pentru sănătate. Vezi de ce oamenii bolnavi nu trebuie gâdilaţi

Gâdilatul nu este o senzaţie tocmai plăcută şi, în plus, poate fi de-a dreptul periculos, mai ales pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni şi la care se pot declanşa anumite complicaţii.
Marilena Vili
07 sept. 2013, 10:12
GÂDILATUL poate fi PERICULOS pentru sănătate. Vezi de ce oamenii bolnavi nu trebuie gâdilaţi

Deşi la o primă vedere poate părea o joacă, gâdilatul poate fi periculos pentru oamenii care suferă de anumite afecţiuni. Persoanele bolnave pot suferi chiar şi un accident vascular sau un infarct miocardic, atunci când sunt gâdilate în mod exagerat. Medicul neurolog atrage însă atenţia asupra faptului că gâdilatul nu este un factor cauzal al bolii, ci unul favorizant.

Gâdilatul nu este o tulburare, nu este o boală. Este o manifestare normală atunci când apare un factor iritativ la nivelul pielii. Gâdilatul este un răspuns la o situaţie tegumentară a unor receptori nervoşi ca o reacţie de apărare. Gâdilatul, lovitura, speriatul, ţipatul, înţepatul, agresiunea verbală sau de altă natură pot declanşa o altă boală, pot declanşa un accident vascular, un infarct miocardic la un bolnav care e predispus să facă lucrul acesta. Dacă este vorba de gâdilat la o persoană bolnavă, acest factor ca şi efortul fizic, ca şi alte cauze traumatice verbale sau nonverbale, şocuri, pot decompensa o boală existentă deja şi care a fost latentă. Dar într-o joacă obişnuită de copii, este o reacţie normală de apărare”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Popa Constantin, medic neurolog.

Manifestarea la un excitant cutanat este o reacţie normală, însă aceasta poate deveni patologică dacă se exagerează la persoanele care sunt foarte sensibile.

Poate individul suferă de o boală cunoscută sau necunoscută, se poate decompensa boala asta la o mişcare de acest fel. De obicei se apără şi ei, dar apărându-se fac un efort, de exemplu cardiacii. La cei cu accidente vasculare cerebrale apar alte tulburări, poate să apară o criză de epilepsie la un excitant cutanat„, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Popa Constantin.

Potrivit medicului, „din punct de vedere al comportamentului uman, nu e cea mai bună idee să gâdili un om care e bolnav”.

De ce râd oamenii atunci când sunt gâdilaţi

Cercetătorii au descoperit că în timpul gâdilatului şi al râsului necontrolat, o regiune a creierului denumită „operculul rolandic” este activată. Aceasta are rol în mişcările muşchilor feţei. Mai multe analize au arătat că atât râsul incontrolabil apărut pe fondul gâdilatului, cât şi râsul normal, controlabil sunt asociate cu zone ale creierului care coordonează reacţiile vocale emoţionale, precum râsul şi plânsul.

Râsul incontrolabil generat de gâdilat activează şi hipotalamusul (partea creierului care are rolul de a coordona numeroase funcţii ale organelor interne). Oamenii de ştiinţă au constatat şi că râsul provocat în timpul gâdilatului activează o zonă a creierului care este implicată în anticiparea durerii. Acest lucru explică de ce oamenii se apără în momentul în care sunt gâdilaţi. Mai mult, această formă de ras nu activează şi „centrul plăcerii” din creier, aşa cum se întâmplă atunci când râdem cu poftă la o glumă.

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Cum s-au îmbrăcat soțiile de fotbaliști la nunta lui Florinel Coman și a Ioanei Timofeciuc. Dennis Man, Darius Olaru și Denis Alibec s-au numărat printre invitați
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Stațiunea din România, supranumită „fabrica de sănătate”, unde găsești aer curat și ape tămăduitoare. E unică în Europa, celebră chiar și printre turiștii străini și cu greu găsești locuri libere
Capital.ro
Proprietarii de case și apartamente vor plăti mai mult. Ordin în România din 1 ianuarie: Așa e normal
Playtech.ro
Amenzi de mii de lei pentru românii care stau la bloc şi nu permit accesul în locuinţă. Cazurile în care sunt obligaţi să facă asta
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Netanyahu s-a comportat neobișnuit înainte de atacul asupra Iranului, dezvăluie medicul său
wowbiz.ro
Imaginile care îți frâng inima: fetița Teodorei, surprinsă pentru prima dată după tragedie. Cum a reacționat când și-a revăzut prietenii
Spynews
Jo trece prin momente dificile. Mesajul sfâșietor publicat de artistă: "Am atâtea întrebări"
Spynews
Orașul superb din Croația pe care să îl vizitezi. Locul este popular pentru plajele întinse și istoria bogată
Evz.ro
Vești proaste pentru mercantili. O zodie de pământ, urmărită de ghinion
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Simona Halep a atras privirile la Cluj. Cum a ieșit la plimbare
kanald.ro
Un cuplu britanic și-a luat rămas bun pe Instagram înainte de prăbușirea zborului Air India. Ce mesaj au transmis aceștia chiar înainte de decolare
Cancan.ro
Inmormântarea lui Ion Iliescu, subiect de scandal! Care este motivul principal și ce dorință ar avea fostul președinte
Playsport.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
Capital.ro
Decizie pentru cei care retrag cash de la ATM. Schimbare totală la bancomate. Intră în vigoare din 28 iunie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ion Țiriac dă România peste cap și trage metroul până la Otopeni: „În 6 luni, cu niște mititei, chinezi”
stirilekanald.ro
Soț și soție, găsiți morți în cort, în timpul unei drumeții! Ireal care a fost cauza decesului
Ultimă oră. Ilie Bolojan a refuză. Care este noua variantă
MediaFlux
Dispar prețurile mici la energie. Hidroelectrica face anunțul pentru toți clienții
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spectacol cu robot dansator pe manele, la zilele unei comune din Teleorman, fără canalizare  (VIDEO)