GALA BUTE. STENOGRAME INCENDIARE cu Elena Udrea. De ce solicită DNA arestarea „Doamnei”

Elena Udrea este acuzată de luare de mită. Elena Udrea ar fi luat 3 milioane de lei drept comision de la SC Termogaz Company SA, potrivit procurorilor. Acesta ar fi un beneficiu indirect primit de la Adrian Gărdean, nu pentru sine, ci pentru organizarea Galei Bute. 

04 feb. 2015, 15:10
GALA BUTE. STENOGRAME INCENDIARE cu Elena Udrea. De ce solicită DNA arestarea „Doamnei”

ELENA UDREA ar putea ajunge în arest. DNA o acuză de luare de mită abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. 

ADRIAN GARDEAN: (n.n.: râde) E ceva urgent, care vroiai să discuţi cu mine, sau?…
ŞTEFAN LUNGU: Nu, nu, nu… Nu e nimic urgent, doar că e de bine ce-am vorbit noi, chestia aia!…
ADRIAN GARDEAN: Aia, cu finanţarea?
ŞTEFAN LUNGU: Da, da!
ADRIAN GARDEAN: Ai… discutat-o şi cu „Doamna”?
ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da!
ADRIAN GARDEAN: Aha! Şi… a dat semnalul?
ŞTEFAN LUNGU: Da. A zis că vorbim după sărbători, că i se pare interesantă propunerea!
ADRIAN GARDEAN: Ok!.
ŞTEFAN LUNGU: Şi o dezvoltăm în comun, de sărbă…de după sărbători!
ADRIAN GARDEAN: Aha… Deci, de-asta vroiai să ne vedem, da?
ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da, da, da!
ADRIAN GARDEAN: OK.
La data de 12-01-2011, ora 17:04:56, Adrian Gardean are o discuţie cu Lungu Ştefan, care promite ca va organiza o întâlnire cu ministrul Udrea Elena şi cu secretarul general al ministerului Nastasia Gheorghe (George):
ŞTEFAN LUNGU:Şi vroiam să te întreb, mâine dimineaţă pe la un 11… cam cum ai fi, cu timpul?
ADRIAN GARDEAN: Dacă e să vin acolo!…
ŞTEFAN LUNGU: Î..
ADRIAN GARDEAN:Eu plănuiam să plec la Petroşani, dar nu mai plec, atunci.
ŞTEFAN LUNGU: Ă… Păi, m-a rugat „doamna”. Mi-a zis în felul următor, „să nu pierdem timp”, pentru că dânsa are săptămânile astea dezastru! Şi a zis „neapărat să ne vedem, pentru problema aceea, cu NASTASIA, pentru că el răspunde de ea”.
ADRIAN GARDEAN: Aha.
ŞTEFAN LUNGU: Direct!… Şi a zis „Băi, deci eu mă văd de curtoazie, că e frumos, zice. Dar nu răspund eu. Nu că nu răspund, dar i-am delegat toate demersurile lui GEORGE NASTASIA. Ce rost are, să pierdeţi timp?”. (Neinteligibil). Ne vom vedea, nu-i nici o problemă asta, că e o chestie de…
ADRIAN GARDEAN: Da, da, da!
ŞTEFAN LUNGU: Dar, „pentru a grăbi lucrurile, că e destul de strâns”, a zis „mergeţi”…
ADRIAN GARDEAN: OK. Şi atuncea, mâine la 11 ar putea NASTASIA să?…
ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da! Da, că la 10 mai are, deja. I-am mai fixat o întâlnire la 10 şi… Hai la… şi mai devreme, dacă este. Şi la un 9,30, atunci, se poate, că mai mult de jumate de oră, probabil, nu durează!
ADRIAN GARDEAN: Da, da. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
ŞTEFAN LUNGU: Hai la 9,30, atunci! La nouă jumătate…
ADRIAN GARDEAN: Deci, 9,30 acolo la…
ŞTEFAN LUNGU:Da…da, da..
ADRIAN GARDEAN: …la Casa Populară!….
ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da. Mergem acolo, la birou şi urcăm direct la el, pentru că după unsprezece şi jumătate, doisprezece începe şi se aglomerează şi nu mai ajungem….nu mai, nu mai e om!
ADRIAN GARDEAN: OK. La 9,30, atunci, voi fi acolo!
ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da! C-am vorbit cu el şi mi-a zis „Băi, eu n-am o agendă, cum e la „doamna”, pe ore! Vino de dimineaţă…. şi stăm de vorbă. Nu e nici o problemă. Vorbim, vedem toate”… Şi atunci mâine, când suntem acolo, vorbim şi de celelalte „microprobleme!”….

Aşa cum rezultă din declaraţiile inculpaţilor Gardean Adrian şi Nastasia Gheorghe, Udrea Elena i-a sugerat lui Gardean Adrian că, în schimbul plăţilor la zi efectuate în cadrul contractelor pe care le derula această societate în cadrul programelor finanţate de MDRT, trebuie să facă anumite sponsorizări.
De asemenea, Udrea Elena l-a indicat pe inculpatul Nastasia Gheorghe ca fiind persoana cu care Gardean Adrian urma să ţină legătura pentru stabilirea detaliilor legate de plăţi.
Ulterior, Gardean Adrian a avut o întâlnire la sediul ministerului cu Nastasia Gheorghe şi Lungu Ştefan, prilej cu care cei doi funcţionari i-au amintit lui Gardean Adrian că trebuie să încheie un contract de sponsorizare cu societatea lui Rudel Obreja, lucru cu care Gardean Adrian a fost de acord.
Suma stabilită de Nastasia Gheorghe pentru a face obiectul „sponsorizării” a fost de 3.000.000 RON, reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de Termogaz Company pentru lucrările finanţate de minister.

La data de 17-02-2011, ora 15:25:41, după întâlnirea dintre Gardean Adrian şi Udrea Elena cu prilejul căreia s-a stabilit realizarea sponsorizării şi stabilirea detaliilor cu Nastasia Gheorghe, între ADRIAN GARDEAN şi ŞTEFAN LUNGU are loc următoarea discuţie:
ADRIAN GARDEAN:: Alo?
ŞTEFAN LUNGU: Uite, eu sunt cu domnul NASTASIA şi mă întreba de ce n-ai mai stat un pic!
ADRIAN GARDEAN: Păi, n-am mai stat… Am mai stat câtva acolo şi…
ŞTEFAN LUNGU: Ne cerem scuze, ne cerem scuze!…
ADRIAN GARDEAN: Nu-i nicio problemă, nu-i nicio problemă ! Am văzut că…
ŞTEFAN LUNGU: Mâine, cum eşti cu programul? Mai eşti prin Bucureşti?
ADRIAN GARDEAN: În principiu, OK. Da. Sunt în…sunt aici, da!
ŞTEFAN LUNGU: OK. Atunci, hai că vorbesc cu dânsul şi găsim o breşă mâine şi găsim o..şi te sun,ca să nu.. să nu stai deloc!
ADRIAN GARDEAN: Da, da, da … Nu-i nici o problemă! …Păi..

 

În acest dosar, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este cercetată pentru abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.