Garsonierele nu mai au căutare în Bucureşti. Vezi ce preferă cumpărătorii şi care sunt preţurile

Pentru prima dată după mai mulţi ani, garsonierele nu mai au căutare. Cei care dispun de bani şi vor să îşi cumpere un apartament în această perioadă vizează apartamentele cu minim două camere. Pe de altă parte, preţul real al tranzacţiilor cu apartamente este cu aproximativ 15-20% mai mic faţă de preţul anunţului.

14 ian. 2013, 09:01
Garsonierele nu mai au căutare în Bucureşti. Vezi ce preferă cumpărătorii şi care sunt preţurile

Cei care îşi cumpără apartament nu mai sunt interesaţi de garsoniere, care până acum erau cele mai vândute locuinţe, pentru că erau cele mai ieftine. De când cu scăderile de preţuri la apartamente, piaţa s-a schimbat.

Preţurile la apartamentele de două camere sunt mai mici decât preţul garsonierelor de acum câţiva ani. Astfel, lumea nu mai este interesată de garsoniere şi se orientează către minim două camere, chiar dacă sunt familii alcătuite din două persoane”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Daniel Crainic, reprezentant imobiliare.ro.

Preţurile anunţate de către proprietarii de apartamente nu sunt şi cele de tranzacţionare. Cel care cumpără vrea să mai negocieze, cel ce vinde se conformează dacă întradevăr are nevoie de bani, întrucât oferta de apartamente este mult mai mare decât cererea.

„De regulă, preţul de tranzacţionare al unui apartament este cu 10-20% mai mic faţă de preţul de strigare. Cei care au nevoie de bani, vor să facă ceva cu ei, se conformează şi ambele tabere, atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul sunt mulţumite”, a precizat Daniel Crainic.

Cine cumpără apartamente acum

Cumpărătorii de apartamente prin Prima Casă nu mai sunt.

„Fondurile pentru programul Prima Casă s-au cam epuizat, accesul la credite este tot mai greu. Acum apartamentele se cumpără cu cash, de către persoanele care consideră că piaţa s-a stabilizat” a amintit Daniel Crainic. Apartamentele cele mai căutate de către cumpărători sunt cele din zonele Drumul Taberei, Dristor, Unirii.

O altă categorie de cumpărători sunt cei care vând locuinţe mai mici, mai pun o diferenţă şi vor să cumpere ceva mai mare. „Tranzacţii se efectuează şi invers. Adică, există proprietari care vor să vândă locuinţele mai mari şi caută locuinţe mai mici, alegându-se astfel cu o oarecare diferenţă de bani”, a mai spus reprezentantul imobiliare.ro.

Preţuri în continuă scădere

Cei care nu sunt presaţi acum să cumpre o locuinţă, probabil vor avea posibilitatea să o achiziţioneze la anul, la un preţ mai bun. Potrivit specialiştilor în domeniul imobiliar preţurile la apartamente vor continua să scadă.

„Anul 2013 va fi unul mai prost decât 2012. Va fi mai prost pentru că programul Prima Casă nu va mai putea fi continuat, întrucât statul nu mai are resursele financiare necesare pentru continuarea lui. Va fi mai prost pentru că se va restrânge creditarea în valută, din cauza multelor restanţe cu care se confruntă băncile. Astfel, preţurile la apartamente se vor micşora. Preţurile vor continua să scadă şi în 2013 cu un procent de aproximativ 10%”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.