Gărzile de corp ale preşedintelui, arestate pentru că au agresat un jurnalist

Şase membri ai serviciului de securitate al preşedintelui Camerunului, Paul Biya, au fost arestaţi în Elveţia în urma agresării unui jurnalist de la radioul public elveţian RTS săptămâna trecută la Geneva, a anunţat justiţia din această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

03 iul. 2019, 19:45
Gărzile de corp ale preşedintelui, arestate pentru că au agresat un jurnalist

Cele şase persoane – cinci bărbaţi şi o femeie – care au participat la agresiune au fost arestate pe 2 iulie şi plasate în detenţie preventivă, a precizat parchetul din Geneva într-un comunicat.

La finalul audierii lor, cei cinci bărbaţi au fost puşi la dispoziţia procurorului. Femeia, deţinătoare a unui paşaport diplomatic, a fost eliberată.

Jurnalistul de la RTS, Adrien Krause, care a depus plângere, a fost agresat pe 26 iunie când venise pentru a relata despre un protest al opozanţilor regimului lui Paul Biya în faţa hotelului Intercontinental din Geneva. Se pare că Biya, care călătoreşte regulat în Elveţia, locuia în hotel de pe 23 iunie.

„Poliţia judiciară a identificat şase persoane, membre ale serviciului de securitate al preşedintelui camerunez c, care l-au molestat pe jurnalist (…), rănindu-l uşor şi luându-i efectele personale şi materialul profesional”, a adăugat parchetul din Geneva.

Potrivit autorităţilor judiciare, agenţii serviciului de securitate „l-au agresat şi imobilizat, în timp ce alţii i-au luat telefonul, portofelul şi geanta”. Jurnalistul a fost rănit uşor şi obiectele sale deteriorate.

Procurorul general, care răspunde de procedură, a audiat şi confruntat cele două părţi miercuri. În urma agresării jurnalistului, Ministerul elveţian al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul camerunez la Berna pentru a-i transmite că „astfel de incidente sunt inexplicabile şi că libertatea presei este protejată şi trebuie să fie respectată”.

Mai multe incidente s-au produs săptămâna trecută la Geneva, în împrejurimile hotelului Intercontinental. Pe 25 iunie, în jur de 40 de opozanţi camerunezi au forţat intrarea în hotel, în timp ce pe 26 în jur de zece s-au adunat pe stradă, în faţa hotelului. Cu acest prilej a fost agresat şi jurnalistul elveţian.