Gata cu risipa! Guvernul vrea să închidă sau vândă companiile de stat nerentabile sau a căror activitate de bază a fost redusă

Guvernul vrea să spună stop risipei și prin închiderea sau vânzarea companiilor de stat nerentabile sau a căror activitate de bază a fost redusă.
Irina Dumitrescu
08 feb. 2025, 15:05
Gata cu risipa! Guvernul vrea să închidă sau vândă companiile de stat nerentabile sau a căror activitate de bază a fost redusă

Companiile de stat care mai mult cheltuie decât încasează au toate șansele să fie închise sau vândute! Guvernul a anunțat că noua lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată trebuie să intre în vigoare în luna iunie a acestui an.

Legea respectivă ar implica vânzarea sau închiderea companiilor de stat care nu aduc profit sau a căror activitate de bază a fost redusă.

Vorbim astfel despre așa-numita guvernanță corporativă, asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar însemna să se treacă la ”asanarea” companiilor de stat, prin privatizarea sau închiderea celor nerentabile.

În acest context, Guvernul își propune ca proiectul de lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată să fie adoptat în martie, iar procedurile legislative să fie încheiate în iunie, notează national.ro.

Conform sursei citate, actul normativ prevede, practic, vânzarea a tot ce a mai rămas nevândut dintre companiile de stat, cu excepția societățile cu profituri foarte mari. Profitul este astfel criteriul principal pentru ca o companie să rămână în portofoliul statului.

Proiectul legii cu acest obiect este inițiat de Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și Secretariatul General al Guvernului.

Potrivit proiectului, statul ar urma să renunțe la întreprinderile care au pierderi sau doar își acoperă cheltuielile, care au activitatea de bază redusă sau care au mai puțin de cinci angajați.

”În cazul întreprinderilor publice care desfășoară obligații de serviciu public, aceste obligații vor fi realizate de o manieră durabilă și în cel mai eficient mod posibil, ceea ce presupune direcționarea resurselor către acele activități care pot conduce la îndeplinirea optimă a obiectivelor, cu respectarea standardelor de calitate și/sau de cost stabilite pentru serviciile publice. În toate cazurile în care întreprinderile publice îndeplinesc obligaţii de serviciu public, acestea trebuie aduse la cunoştinţa publicului într-un mod care să le diferenţieze de activităţile economice ale întreprinderii”, se menționează în proiect.

Citește și PPC face un anunț extrem de important legat de facturi. Ce se întâmplă de-acum încolo

Proiectul face referire și la regiile autonome. Astfel, în privința regiilor autonome care desfăşoară în principal activităţi economice, autorităţile publice tutelare competente pot dispune reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale, urmând ca activităţile comerciale divizate să fie organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată.

Sursa citată susține că măsura posibilitatea anterior menționată va afecta toate regiile autonome, în special Romsilva, care nu va mai avea acces la finanțare pentru întreținerea și paza pădurilor, dat fiind că activitatea comercială era cea care susținea aceste activități.

Transformarea în SRL-uri a activităților comerciale ale regiilor autonome creează premisele pentru privatizarea acestora, fapt care confirmă încă o dată intenția Guvernului de a vinde tot ce nu rentează.

Potrivit proiectului de act normativ, obligațiile esențiale care revin autorităților publice tutelare vizează asigurarea operării întreprinderilor publice în condiţii de egalitate a şanselor prin raportare la ceilalţi operatori economici, fiind interzisă adoptarea de reglementări care favorizează întreprinderile publice faţă de întreprinderile private sau care distorsionează libera concurenţă dintre întreprinderile publice şi întreprinderile private. De asemena, trebuie respectată legislaţia din domeniile concurenţei, fiscal, al achiziţiilor publice şi a celorlalte reglementări aplicabile, în egală măsură, întreprinderilor publice şi întreprinderilor private, și trebuie impuse cerinţe de rentabilitate similare cu cele ale societăţilor cu capital privat.

Citește și Codul Urbanismului 2025. Procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie va fi simplificat. Casele cu o suprafață de maximum 150 de mp nu vor mai avea nevoie de autorizație

Guvernul consideră că întreprinderile de stat nu funcționează întotdeauna în aceleași reguli și condiții ca și întreprinderile private, iar avantajele și privilegiile de care se bucură pot crea o poziție inegală în raport cu firmele private, distorsionând astfel rezultatele cheie ale pieței și limitând eficiența alocării resurselor între firme și sectoare.

”Întrucât în ultimul deceniu întreprinderile de stat au înregistrat niveluri tot mai ridicate ale datoriei, inclusiv plăți restante mai mari către furnizori, ca urmare a contextului economic generat de pandemia SARS CoV2 și ulterior de războiul din Ucraina, a unei slabe reprezentări a  structurilor de guvernanță în cadrul întreprinderilor de stat, precum și ca urmare a sprijinul acordat de stat pentru industriile aflate în contracție, dar unde Statul are o prezență semnificativă (de exemplu, căile ferate), de cele mai multe ori au fost alocate resurse către firme nerentabile, astfel încât să fie asigurată continuarea activității respectivelor întreprinderi publice, în bune condiții”, se arată în proiectul de act normativ.

În acest context, autoritățile publice care au în portofoliu întreprinderi publice cu pierderi sau inactive trebuie să identifice, până la finalul lui 2025, măsurile concrete cu privire la acestea și vor informa Guvernul și AMEPIP cu privire la propunerile de remediere a situațiilor constatate sau, din contră, de diminuare a participațiilor statului la întreprinderile publice neperformante, în condițiile legii, după caz.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici