Gata cu risipa! Guvernul vrea să închidă sau vândă companiile de stat nerentabile sau a căror activitate de bază a fost redusă

Guvernul vrea să spună stop risipei și prin închiderea sau vânzarea companiilor de stat nerentabile sau a căror activitate de bază a fost redusă.
Irina Dumitrescu
08 feb. 2025, 15:05
Gata cu risipa! Guvernul vrea să închidă sau vândă companiile de stat nerentabile sau a căror activitate de bază a fost redusă

Companiile de stat care mai mult cheltuie decât încasează au toate șansele să fie închise sau vândute! Guvernul a anunțat că noua lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată trebuie să intre în vigoare în luna iunie a acestui an.

Legea respectivă ar implica vânzarea sau închiderea companiilor de stat care nu aduc profit sau a căror activitate de bază a fost redusă.

Vorbim astfel despre așa-numita guvernanță corporativă, asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar însemna să se treacă la ”asanarea” companiilor de stat, prin privatizarea sau închiderea celor nerentabile.

În acest context, Guvernul își propune ca proiectul de lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată să fie adoptat în martie, iar procedurile legislative să fie încheiate în iunie, notează national.ro.

Conform sursei citate, actul normativ prevede, practic, vânzarea a tot ce a mai rămas nevândut dintre companiile de stat, cu excepția societățile cu profituri foarte mari. Profitul este astfel criteriul principal pentru ca o companie să rămână în portofoliul statului.

Proiectul legii cu acest obiect este inițiat de Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și Secretariatul General al Guvernului.

Potrivit proiectului, statul ar urma să renunțe la întreprinderile care au pierderi sau doar își acoperă cheltuielile, care au activitatea de bază redusă sau care au mai puțin de cinci angajați.

”În cazul întreprinderilor publice care desfășoară obligații de serviciu public, aceste obligații vor fi realizate de o manieră durabilă și în cel mai eficient mod posibil, ceea ce presupune direcționarea resurselor către acele activități care pot conduce la îndeplinirea optimă a obiectivelor, cu respectarea standardelor de calitate și/sau de cost stabilite pentru serviciile publice. În toate cazurile în care întreprinderile publice îndeplinesc obligaţii de serviciu public, acestea trebuie aduse la cunoştinţa publicului într-un mod care să le diferenţieze de activităţile economice ale întreprinderii”, se menționează în proiect.

Citește și PPC face un anunț extrem de important legat de facturi. Ce se întâmplă de-acum încolo

Proiectul face referire și la regiile autonome. Astfel, în privința regiilor autonome care desfăşoară în principal activităţi economice, autorităţile publice tutelare competente pot dispune reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale, urmând ca activităţile comerciale divizate să fie organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată.

Sursa citată susține că măsura posibilitatea anterior menționată va afecta toate regiile autonome, în special Romsilva, care nu va mai avea acces la finanțare pentru întreținerea și paza pădurilor, dat fiind că activitatea comercială era cea care susținea aceste activități.

Transformarea în SRL-uri a activităților comerciale ale regiilor autonome creează premisele pentru privatizarea acestora, fapt care confirmă încă o dată intenția Guvernului de a vinde tot ce nu rentează.

Potrivit proiectului de act normativ, obligațiile esențiale care revin autorităților publice tutelare vizează asigurarea operării întreprinderilor publice în condiţii de egalitate a şanselor prin raportare la ceilalţi operatori economici, fiind interzisă adoptarea de reglementări care favorizează întreprinderile publice faţă de întreprinderile private sau care distorsionează libera concurenţă dintre întreprinderile publice şi întreprinderile private. De asemena, trebuie respectată legislaţia din domeniile concurenţei, fiscal, al achiziţiilor publice şi a celorlalte reglementări aplicabile, în egală măsură, întreprinderilor publice şi întreprinderilor private, și trebuie impuse cerinţe de rentabilitate similare cu cele ale societăţilor cu capital privat.

Citește și Codul Urbanismului 2025. Procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie va fi simplificat. Casele cu o suprafață de maximum 150 de mp nu vor mai avea nevoie de autorizație

Guvernul consideră că întreprinderile de stat nu funcționează întotdeauna în aceleași reguli și condiții ca și întreprinderile private, iar avantajele și privilegiile de care se bucură pot crea o poziție inegală în raport cu firmele private, distorsionând astfel rezultatele cheie ale pieței și limitând eficiența alocării resurselor între firme și sectoare.

”Întrucât în ultimul deceniu întreprinderile de stat au înregistrat niveluri tot mai ridicate ale datoriei, inclusiv plăți restante mai mari către furnizori, ca urmare a contextului economic generat de pandemia SARS CoV2 și ulterior de războiul din Ucraina, a unei slabe reprezentări a  structurilor de guvernanță în cadrul întreprinderilor de stat, precum și ca urmare a sprijinul acordat de stat pentru industriile aflate în contracție, dar unde Statul are o prezență semnificativă (de exemplu, căile ferate), de cele mai multe ori au fost alocate resurse către firme nerentabile, astfel încât să fie asigurată continuarea activității respectivelor întreprinderi publice, în bune condiții”, se arată în proiectul de act normativ.

În acest context, autoritățile publice care au în portofoliu întreprinderi publice cu pierderi sau inactive trebuie să identifice, până la finalul lui 2025, măsurile concrete cu privire la acestea și vor informa Guvernul și AMEPIP cu privire la propunerile de remediere a situațiilor constatate sau, din contră, de diminuare a participațiilor statului la întreprinderile publice neperformante, în condițiile legii, după caz.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Cum să răcoreşti maşina în mai puţin de 40 de secunde? Metoda din cinci mişcări care te salvează de căldură
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vacanțele românilor, date peste cap de caniculă. Ce se întâmplă la graniță
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Nepoata regelui Mihai se declară ființă non-binară. Mesajul transmis de Eelaz Biarneix: „Sunt într-un punct intermediar”
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Este știrea care face înconjurul României. Decizia de ultima oră luată de Nicușor Dan
MediaFlux
Câți bani pierd pensionarii după aplicarea CASS de 10%. Ilie Bolojan a dat un exemplu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs