Gata cu viteza: se montează radare „anti-bombardieri” și în Delta Dunării

Vești proaste pentru „bombardieri", din partea autorităților. În Delta Dunării vor fi montate radare, pentru a descuraja vitezomanii. 

18 iul. 2023, 16:40
Gata cu viteza: se montează radare „anti-bombardieri” și în Delta Dunării
Și în Delta Dunării vor fi aplicate amenzi, pentru vitezomani

Turiștii necivilizați, care vor circula cu mare viteză în Delta Dunării, cu bărci cu motor puternice, vor fi buni de plată. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a înaintat dej ao cerere de finanțare către Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD) pentru a implementa un sistem modern pentru monitorizare.

Sistemul de monitorizare a vitezei bărcilor cu motor se va numi SCOMAR – Sistemul de Control al Monitorizării și Supraveghrii Paratelor Radar. Acesta va funcționa similar cu cel folosit pentru supravegherea granițelor Uniunii Europene (UE).

Mai precis, ARBDD propune monitorizarea tuturor ambarcațiunilor din Deltă pentru identificare vitezomanilor, Sistemul va include camere video de ultimă generație în intravilanul localităților și trei radare în puncte strategice, fără a afecta mediul natural.

Cum vor funcționa radarele

În prezent, există aproximativ 1.000 de bărci cu motoare puternice, care din cauza vitezei excesive, creează daune severe habitatelor naturale.

„Până acum, ne-am ocupat de elaborarea documentelor aferente achiziţiilor şi încercăm să implementăm proiectul cu succes până la finele anului 2023. Lucrăm la caietele de sarcini pe toate achiziţiile şi sperăm cât de curând să demarăm licitaţiile”, a declarat consilierul ARBDD Cosmina Masaca.

„Îmbunătăţirea nivelului de semnalizare, protecţie şi monitorizare a stării de conservare a habitatelor şi speciilor din zonele de maxim interes (zone strict protejate şi colonii) din RBDD”, a mai precizat oficialul.

Proiectul finanţat prin POIM, al cărui contract de finanţare a fost semnat în luna martie a acestui an, are o valoare de aproximativ 48 de milioane de lei şi are ca termen de încheiere finele anului 2023.

Astfel de sisteme de supraveghere sunt utilizate cu succes în delta Mississippi, susține guvernatorul Marinov.