Gaură de 100 de miliarde de euro în turismul Italiei, provocată de coronavirus. Numărul turiştilor în Peninsulă scade cu 65 de milioane

Impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra industriei italiene a turismului ar putea ajunge în acest an la 100 de miliarde de euro (118 miliarde de dolari), cu mult peste estimările precedente, arată studiile grupurilor de turism Confiturismo şi Assoturismo.

08 sept. 2020, 09:14
Gaură de 100 de miliarde de euro în turismul Italiei, provocată de coronavirus. Numărul turiştilor în Peninsulă scade cu 65 de milioane

Suma reprezintă peste 6% din PIB-ul Italiei la finalul anului trecut. Conform datelor Naţiunilor Unite, Italia este una dintre cele mai vizitate ţări din lume, iar turismul este responsabil pentru aproximativ 13% din Produsul Intern Brut. Dacă cifra de 100 de miliarde de euro se confirmă, aportul turismului în PIB se va înjumătăţi, apreciază analiştii. Conform studiilor publicate de Confiturismo şi Assoturismo, numărul vizitatorilor care vor veni în Italia va scădea numai în perioada iunie-august cu 65 de milioane.

La finalul lunii martie lansam ipoteza că sectorul turismului va pierde în acest an 100 de miliarde de euro, iar la acel moment părea o viziune excesiv de dramatică. Dar, cu fiecare zi ne apropiem din ce în ce mai mult ca această cifră să devină realitate„, a explicat Luca Patane, preşedintele Confiturismo. Consiliul mondial al turismului estima recent că industria italiană a turismului ar putea înregistra în acest an pierderi de 36,7 miliarde de euro.

Citeşte şi Situaţie tot mai gravă în Israel, un nou record de infectări zilnice cu coronavirus. Este al doilea maxim din ultimele şase zile

Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 11,2%, a previzionat recent Comisia Europeană. Ar fi cel mai sever declin în rândul celor 27 de state membre UE

Reprezentanţii Confiturismo şi Assoturismo susţin că fără ajutor guvernamental sectorul turismului ar putea suferi pagube irecuperabile, în condiţiile în care, în această vară, turismul intern a crescut cu 1,1%, dar sosirile turiştilor străini au scăzut cu 66%.

Spania are un minus de 40 milioane turişti

Şi autorităţile de la Madrid au anunţat că, în urma restricţiilor şi a carantinei impuse în numeroase ţări în scopul combaterii pandemiei de coronavirus, Spania va încheia perioada ianuarie – august cu circa 40 de milioane de turişti străini în minus faţă de anul precedent, care ar fi cheltuit în ţară aproximativ 50 de miliarde de euro.

Teama turiştilor de a nu se infecta este un alt motiv care explică scăderea drastică a deplasărilor internaţionale, care au fost înlocuite cu vacanţe pe plan naţional, deşi în cazul Spaniei acestea nu compensează nici pe departe reducerea masivă a veniturilor derivată din absenţa străinilor.

Guvernul de la Madrid a anunţat recent că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.


loading...