Gaură uriaşă în Antarctica. Oamenii de ştiinţă nu găsesc nicio explicaţie

O gaură uriaşă la fel de largă cât cel mai mare lac din SUA, Lake Superior, cât statul american Maine şi aproape cât regiunea Transilvania, s-a deschis în Antarctica. Oamenii de ştiinţă nu ştiu la ce să se aştepte, potrivit ABC News.

13 oct. 2017, 13:30

Este ca şi cum ai fi tras un pumn în gheaţă şi a rămas o gaură uriaşă”, a declarat pentru Motherboard fizicianul Kent Moore, profesor la University of Mississauga din Toronto.

Uriasa gaură, care măsoară aproximativ 80.000 km patrati, a mai fost observata in anul 1970, dar apoi nu s-a mai format, până recent. Atunci a fost văzuta din nou, iar acum s-a format din nou, în 2017.

Zone mari de apă înconjurate de gheaţă exact ca această misterioasă adâncitură se numesc polynya.

Polynya se formeaza probabil din cauza apei mai calde din straturile de jos ale oceanului, care ajung uneori la suprafata si topesc gheata, scrie realitatea.net.

Cercetatorii nu stiu inca daca fenomenul este provocat de incalzirea globala si nici mecanismul concret prin care se formeaza.

Regiunea este aproape imposibil de cercetat la fata locului, putand fi observata doar prin imaginile furnizate de sateliti.

Citeşte şi Antarctica „înverzeşte” în urma creşterii temperaturilor cu circa 0,5 grade Celsius pe deceniu