Gazprom cere în instanţă anularea Directivei UE care întârzie gazoductul Nord Stream 2, directivă negociată de România

Compania Nord Stream 2, controlată de gigantul rus Gazprom, cere Curții de Justiție a UE să anuleze o directivă care împiedică proiectul gazoductului ruso-german, proiect care ar spori dependența Uniunii Europene de gazul rusesc, potrivit unui comunicat al companiei, scrie G4Media.ro.

26 iul. 2019, 13:15
Gazprom cere în instanţă anularea Directivei UE care întârzie gazoductul Nord Stream 2, directivă negociată de România

Directiva reclamată de compania Nord Stream 2 a fost adoptată pe durata președinției rotative a României la Consiliul UE și a fost rezultatul eforturilor României, Poloniei și Franței, care au vrut să întârzie un proiect esențial pentru Rusia, Germania, Austria și Olanda.

Compania Nord Stream 2 califică Directiva 2019/692 drept ”discriminatorie” și susține în comunicatul citat că ”amendamentele au fost în mod clar făcute cu scopul de a dezavantaja și descuraja conducta Nord Stream 2”.

Mai mult, compania controlată de Gazprom susține că a încercat zadarnic o rezolvare amiabilă a situației și amenință că va da în judecată UE în fața unor instanțe internaționale.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

România vrea să revizuiască directiva UE privind gazele astfel încât toate conductele de pe teritoriul UE, inclusiv cele offshore, să fie de competenţa legislaţiei europene.

Aceste evoluţii ar putea fi bine primite de Polonia, care se opune construirii Nord Stream 2, în special pentru că majoritatea măsurilor pe care Varşovia ar vrea să le vadă incluse în revizuire au fost luate în considerare.

„Măsura conform căreia toate noile conducte (de pe teritoriul UE) trebuie să îndeplinească reglementările UE este crucială. Exceptarea Nord Stream 2 de la această reglementare, ceva ce a propus Austria, nu este o posibilitate”, a afirmat la postul public de radio un diplomat polonez la Bruxelles.