Gazprom vrea să reducă la jumătate capacitatea gazoductului Turkish Stream

Grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor mondial de gaze naturale, a informat autoritățile de la Ankara de intenția sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream.

06 oct. 2015, 12:43
Gazprom vrea să reducă la jumătate capacitatea gazoductului Turkish Stream

Conducta Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom și compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.

O capacitate anuală ‘realistă’ pentru această conductă ar fi una de 32 miliarde metri cubi, a declarat marți directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, la un forum economic organizat la Sankt Petersburg. Acest volum, echivalent cu aproximativ două treimi din cantitatea de gaze naturale consumată anul trecut de Turcia, va fi subiectul viitoarelor negocieri între cele două țări a mai spus Miller.

O serie de oficiali din Ministerul Energiei din Turcia au confirmat pentru Reuters că Gazprom a informat autoritățile de la Ankara de intenția sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream, adăugând însă că aceasta nu va reprezenta o problemă pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Turciei.

Citeşte şi Exploatarea conductei Turkish Stream a fost amânată de Gazprom

Lucrările de construcție la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, până acum, guvernele rus și turc nu au semnat un acord oficial în acest sens. Zilele trecute ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că Rusia și Turcia vor semna un acord interguvernamental cu privire la Turkish Stream abia în luna decembrie 2015 sau la începutul lui 2016.

Între timp, luna trecută Gazprom și o serie de companii europene au decis să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania via Marea Baltică până la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.