General NATO: „Rusia are o armată despre care se credea că e de Liga Campionilor, dar, de fapt, este de liga a treia”

Generalul francez Michel Yakovleff, fost comandant adjunct al forțelor NATO în Europa, este de părere că armata ucraineană este cea mai puternică din Europa la ora actuală, dar avertizează asupra faptului că Rusia nu trebuie subestimată.

13 mart. 2023, 10:08
General NATO: „Rusia are o armată despre care se credea că e de Liga Campionilor, dar, de fapt, este de liga a treia”

„Deodată s-a dovedit că armata rusă este o echipă despre care toată lumea credea că joacă în Liga Campionilor, dar este din liga a treia. În cel mai bun caz, va trece în liga a doua, dar nimic nu strălucește pentru ea în liga superioară. Armata ucraineană, după părerea mea, este cea mai bună armată din Europa de astăzi”, a subliniat generalul NATO, adăugând că armata rusă are probleme care o vor împiedica să devină cu adevărat puternică, așa că nu va putea decât să se apere.

Potrivit acestuia, formațiunile militare artificiale, cum ar fi armatele private, nu fac decât să complice coordonarea unităților forțelor de ocupație.

Totodată, el crede că sfârșitul războiului are trei scenarii şi nu poate fi exclusă victoria Rusiei.

„Victoria Rusiei este încă posibilă. Pentru ca rușii să câștige pe câmpul de luptă, ei trebuie să demonstreze nivelul necesar de profesionalism militar: selecția țintelor de atac, logistică, coordonarea focului, calitatea echipamentului și interacțiunea trupelor. Dar nu au arătat-o ​​încă. De asemenea, rușii au nevoie de greșelile operaționale și tactice ale ucrainenilor”, explică Yakovleff.

Alte două scenarii, potrivit generalului, sunt victoria incontestabilă a Ucrainei și oprirea ambelor armate la acele frontiere pe care le-au putut cuceri sau elibera.

Cu toate acestea, nu crede că Rusia va putea realiza ceea ce își dorește anunțând o altă mobilizare sau lansând o recrutare de mercenari pentru Gruparea Wagner. Motivul: problemele menționate mai sus, care nu vor permite utilizarea eficientă a resurselor umane în contrast cu armata ucraineană mai mică, dar mai profesionistă.

„Pentru a câștiga pacea, este necesar ca toți rușii să înțeleagă că nu au câștigat nimic din război. Ucraina trebuie să recâştige Donbasul şi Crimeea, toate teritoriile sale până la ultimul kilometru”, a subliniat generalul.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski explică de ce se încăpăţânează să nu decidă o retragere la Bahmut: „1100 de ruşi au murit, alţi 1500 sunt răniţi grav”

El numește războiul din Ucraina declanșatorul evenimentelor istorice și consideră că în viitorul apropiat Rusia se va dezintegra, iar premisele pentru acest lucru au apărut chiar înainte de război, și nu au făcut decât să-l accelereze, iar dezintegrarea poate fi mult mai sângeroasă decât dezintegrarea URSS.

Potrivit lui Yakovleff, Rusia s-a transformat într-o țară de lumea a treia și este acum pe calea dezindustrializării pentru a se transforma într-o țară de lumea a patra care trăiește din extracție și vânzare de materii prime.

Și în ceea ce privește politica internă, Federația Rusă este în prezent similară cu Libanul din 1973: țara are de fapt trei armate – Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și FSB și companii militare private, armatele oligarhilor și ale lui Kadîrov. Acest lucru va duce inevitabil la evenimente sângeroase în interiorul Rusiei.

„Războiul cu Ucraina este un aperitiv, va urma meniul principal – prăbușirea Rusiei. „Ucraina este doar declanșatorul unor evenimente istorice pe care le vom vedea mai târziu”, a conchis generalul.

Generalul Michel Yakovleff este șeful departamentului „Politica de Apărare” al Institutului pentru Studii Superioare de Apărare Națională (IHEDN). Născut în 1958 în Franța, în 1976 s-a alăturat Regimentului 16 Dragoni (Noyon), apoi a servit în Regimentul 18 Dragoni (Mourmelon) ca ofițer . În 1982, a absolvit școala militară Saint-Cyr.

A activat în Arabia Saudită, Kuweit, Senegal, Guyana Franceză și aproape toate țările balcanice. În 1983-1993 a slujit în Legiunea Străină. În 2008, a comandat Brigada 7 blindată (Besançon), iar din septembrie 2008 până în ianuarie 2009, împreună cu unitatea sa, a fost membru al grupului operațional-tactic „Nord” ca parte a Forței Internaționale de Sprijin al Păcii din Kosovo (KFOR). În 2009-2014, generalul Michel Yakovleff a lucrat la Comitetul militar de la sediul NATO din Bruxelles.

Citeşte şi: Rusia mai are resurse pentru a continua războiul la intensitatea actuală, conform şefului serviciului de informaţii al Lituaniei