Generalul Francisc Radici, cercetat în dosarul furturilor de maşini

Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării generalul Francisc Radici este cercetat penal în dosarul furturilor de maşini.
Iulian Tudor
29 apr. 2013, 15:05
Generalul Francisc Radici, cercetat în dosarul furturilor de maşini

Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor maşini de lux, acesta fiind lăsat să plece, luni, după ce a fost audiat la Serviciul Furturi de Autovehicule din Capitală, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax.

Francisc Radici a fost dus la sediul Serviciului Furturi de Autovehicule din Poliţia Capitalei în urma percheziţiilor care au avut loc luni dimineaţă, la membrii unei grupări suspectate că au furat maşini de lux şi au înşelat firme de leasing.

Anchetatorii l-au audiat mai multe ore pe Francisc Radici şi l-au pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului, fiind suspectat că a intermediat recuperarea de către o persoană, contra unei sume de bani, a unui autoturism furat, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Sursele citate au declarat că persoana căreia i-a fost furat maşina, un Mini Cooper, ţinea în torpedou toate actele autoturismului. Atunci când s-a dus la firma de asigurări pentru a fi despăgubit, reprezentanţii societăţii i-au cerut talonul maşinii şi cheia de rezervă. Pentru că nu mai avea talonul, acesta a anunţat în mai multe medii că este dispus să ofere o sumă de bani pentru recuperarea maşinii furate.

Acesta ar fi fost sprijinit de Francisc Radici, care s-ar fi oferit să îl ajute. Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei i-ar fi spus proprietarului maşinii furate ce sumă trebuie să achite, Radici luând un comision.

Un număr de 15 persoane au fost reţinute de poliţişti în urma percheziţiilor efectuate, luni dimineaţă, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Galaţi, Sibiu, Iaşi şi Alba, pentru destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în furturi şi înşelăciuni cu autoturisme, informează Poliţia Română.

Luni dimineaţă, au fost efectuate 32 de percheziţii domiciliare în Capitală (19) şi cinci judeţe, respectiv Ilfov (7), Galaţi (1), Sibiu (1), Iaşi (3) şi Alba (1), de către poliţiştii Serviciului Furturi Auto- Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti., împreună cu poliţişti judiciarişti şi luptători din Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Capitalei şi ai celor din judeţele în care au avut loc percheziţii. La acţiune au participat şi ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi luptători din Serviciul pentru Interventii şi Acţiuni Speciale, din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni de furt, în special de autoturisme, şi înşelăciuni.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe documente de provenienţă ale autoturismelor suspectate a fi contrafăcute, atât din ţară, cât şi din străinătate, peste 70 de telefoane mobile, peste 10.000 de lei, 27 de chei de autoturisme şi un autoturism ce figura a fi sustras.

De asemenea, în urma activităţilor desfăşurate anterior de poliţişti au fost identificate alte nouă autoturisme care fac obiectul cercetărilor.

Un număr de 28 de persoane au fost conduse la audieri, iar la finalizarea acestora, în urma coroborării tuturor probelor existente, faţă de 15 persoane s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore.

Gruparea suspectată de furturi de maşini de lux era formată din 26 de persoane şi luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu. Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului maşinii lui Gigi Becali, au mai spus surse apropiate anchetei.

„Hoţii îi urmăreau pe proprietari până când opreau fie să scoată bani de la ATM, fie să facă mici cumpărături. Dacă şoferii lăsau cheile în contact, în câteva secunde rămâneau pietoni”, au spus sursele citate.

Totodată, membrii grupării sunt acuzaţi şi de înşelăciune, pentru că ar fi achiziţionat mai multe maşini în leasing, după care le-ar fi falsificat actele şi le-ar fi vândut unor cumpărători de bună-credinţă.

Şeful Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, a declarat că furturile unor autoturisme de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact şi motorul pornit.

Comisarul de poliţie Marian Iorga a spus că în acest caz au fost probate până în prezent şapte plângeri de furt.

„Până în prezent am reuşit să administrăm probatoriu în şapte plângeri de furt, respectiv trei dosare penale, având ca obiect autoturisme achiziţionate în sistem leasing. Din cele şapte autoturisme am depistat şase, respectiv două din cele ale companiilor de leasing. Discutăm de gama de autoturisme străine considerate de lux, cu o valoare de piaţă în jur de 15-20 de mii de euro”, a declarat Iorga.

Iorga a precizat că în acest caz se fac verificări pentru furt, înşelăciune, complicitate furt şi la înşelăciune, tăinuire şi favorizarea infractorului.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești