Genocid la o Grădină Zoologică din Suedia. Peste 500 de şopârle exotice au fost omorâte cu azot lichid

Mai mult de 500 de șopârle exotice au fost băgate în azot lichid, după ce o grădină zoologică suedeză nu a reușit să găsească locuri potrivite de locuit pentru acestea. Animalele fuseseră recuperate de poliție, dar originea lor necunoscută le-a făcut neeligibile pentru adopția lor ca animale de companie.

17 apr. 2018, 08:27
Genocid la o Grădină Zoologică din Suedia. Peste 500 de şopârle exotice au fost omorâte cu azot lichid

Autoritățile suedeze au găsit luna trecută, într-un magazin abandonat din orașul Löberöd, 760 de șopârle, 67 de broaște testoase, 18 de șerpi, doi crocodili, un monitor de apă și 11 broaște. Fără a avea informații clare despre originea lor, reptilele nu puteau fi date însă unor proprietari individuali, ci doar instituțiilor.

După ce a solicitat sprijin grădinilor zoologice din întreaga Europă, Kolmården Zoo, care a găzduit temporar animalele salvate, a reușit să găsească noi adposturi doar pentru 50 din cei peste 550 de şopârle gecko. Incapabilă să suporte povara financiară de a avea grijă de atâtea reptile, grădina zoologică a decis să ucidă restul animalelor folosind azot lichid.

Metoda „a funcționat foarte bine: acceptabil atât din punct de vedere al bunăstării animalelor, cât și din punct de vedere practic„, a declarat veterinarul Bengt Röken, care s-a ocupat de operaţiune. În schimb, organizaţiile pentru drepturile animalelor au protesta energic. „Sute de animale frumoase au fost aruncate ca nişte gunoaie. Dar vina îi aparţine aici şi comerțului cu animale de companie exotice și celor care capturează aceste animale pentru profit„, a declarat Dawn Carr, directorul proiectelor corporative vegane din cadrul PETA. Carr a contestat, de asemenea, metoda utilizată pentru a ucide șopârlele, citând un raport privind etica animală de la Universitatea din Melbourne, care spune că animalele trebuie plasate sub anestezie profundă înainte de a fi aruncate în azot lichid. Cu toate acestea, ea a recunoscut că grădina zoologică suedeză avea puține opțiuni mai bune.