Geoană, despre situaţia din Ucraina: Nu poate fi exclus riscul de război civil

Senatorul PSD Mircea Geoană consideră că situaţia din Ucraina reprezintă 'cea mai severă criză la graniţele României din ultimii ani', transmite Agerpres. De asemenea, el subliniază că riscul de război civil în ţara vecină nu poate fi exclus.

19 feb. 2014, 10:30
Geoană, despre situaţia din Ucraina: Nu poate fi exclus riscul de război civil

‘Din punct de vedere românesc, este cea mai severă criză la graniţele României din ultimii ani de zile. N-aş putea să compar criza, spirala de violenţe şi riscurile de destabilizare ale celui mai important vecin al nostru şi o ţară importantă la nivel european şi global decât cu situaţiile din fosta Iugoslavie, din Transnistria sau poate din invazia rusească din Georgia din 2008. Este profundă îngrijorarea şi este legitimă îngrijorarea’, a declarat Geoană, miercuri, la RFI, cu privire la situaţia din Ucraina.

Mircea Geoană, fost ministru de Externe, se teme că ‘riscul de război civil nu poate fi exclus’.

El mai susţine că este nevoie în acest moment de reţinere şi înţelepciune de ambele părţi, ‘reţinere şi înţelepciune din partea Federaţiei Ruse, inclusiv a Occidentului’.

‘Cred că Ucraina este o ţară atât de importantă, încât instabilitate în Ucraina înseamnă instabilitate în întreaga noastră regiune, o presiune imensă pe Republica Moldova (…). Nu trebuie să uităm că situaţia Republicii Moldova este la fel de dificilă şi nevoia de a sprijini Moldova, care a optat pentru Europa şi care va fi supusă unei presiuni exponenţiale trebuie să fie întâmpinată cu mult mai mult sprijin în principal economic din partea Europei, din partea Statelor Unite, din partea Uniunii Europene, în general. Georgia este într-o situaţie ingrată, de asemenea. Este unul dintre cele mai complicate momente geopolitice la nivelul relaţiei Est-Vest, cred eu, de la descompunerea Uniunii Sovietice’, mai menţionează senatorul PSD.

Potrivit lui Mircea Geoană, ‘o Ucraină prosperă’ ar fi şi în interesul Moscovei.

‘Ar trebui să spunem foarte clar şi Federaţiei Ruse, care în mod evident are un interes direct şi pe care încearcă să şi-l protejeze cu mijloace mai mult sau mai puţin ortodoxe, că acest joc de sumă nulă nu-i avantajează nici pe dânşii, pentru că o Ucraină prosperă, o Ucraină care să poată să respire şi către Vest şi către Est, nimeni nu poate să ceară sau să aibă pretenţia absurdă ca Federaţia Rusă sau Ucraina să-şi întrerupă relaţiile istorice, culturale, economice, dar o Ucraină care este prosperă, stabilă, încrezătoare, care contribuie şi la dezvoltarea economiei Federaţiei Ruse este o Ucraină care poate respira şi către Vest şi către Est’, conchide Geoană.

Douăzeci şi cinci de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările violente de stradă reizbucnite marţi la Kiev între manifestanţi şi forţele de ordine, a anunţat miercuri Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de Interfax-Ukraina.

Conform aceleiaşi surse, circa 241 de persoane au fost spitalizate, printre acestea 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti.