Geoană: Este un moment în care naţiunile din NATO trebuie să se reunească

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, că este momentul ca membrii Alianței Nord-Atlantice să fie uniți.

10 iun. 2017, 12:49
Geoană: Este un moment în care naţiunile din NATO trebuie să se reunească

„Există momente în istoria noastră contemporană în care sunt testate elementele noastre fundamentale, lucruri care credem că sunt garanțiile ordinii și păcii la nivel mondial. Toate acestea sunt însă sub un semn de întrebare foarte mare. Cei doi președinți au spus ieri că am început parteneriatul acum 20 de ani. Președintele Trump spunea că mai bine de 20 ani. Nu, a fost pe 11 iulie 1997, deci acum 20 de ani. (…) Cred că este un moment când națiunile care au venit mai târziu decât Vestul, națiuni precum România, Polonia sau țările din Flancul estic, sau membri mai vechi, precum Turcia, sau membri critici ai Alianței trebuie să se reunească din nou”, a afirmat Geoană, la conferința „Threats. Resilience. Society”, organizată de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Divizia de Diplomație Publică a NATO.

Potrivit Agerpres, el a spus că președintele Trump s-a referit, cu ocazia întâlnirii cu președintele României, la articolul 5, „acea sintagmă care ține Alianța unită”. „Dincolo de retorică, astfel de angajamente nici măcar din partea președintelui Statelor Unite nu pot fi luate drept garanții, pentru că lumea este instabilă, se schimbă și opiniile se schimbă, precum în Regatul Unit, și există un stres foarte mare, presiuni foarte mari”, a subliniat Geoană.

În opinia sa, țările mai mari sau mai mici cu economii mai slabe au „ceva deosebit de util” pentru familia de țări occidentale — „adrenalina și entuziasmul de a merge mai repede”.

„Vorbesc despre noi toți, despre țările noastre, țările mai mari, mai mici, cu economii mai slabe sau țări cu guvernanțe mai slabe. Toate aceste țări au ceva deosebit de util pentru familia de țări occidentale — avem adrenalina și entuziasmul de a merge mai repede, avem ceva ce Dudu Ionescu, dragul meu prieten, spune că asta este parte din ADN-ul nostru, este valoarea pe care o aducem noi acestei comunități. La fel și o țară mică din zona baltică poate fi un exemplu pentru orice Guvern din UE, o țară mai mare din Europa Centrală poate fi un campion în domeniul bunei vecinătăți, o țară medie din sud-estul Europei poate să arate că putem să articulăm o viziune în care și țări care nu sunt în UE și NATO pot să adere la același valori. Cred cu tărie că putem acționa ca un motor”, a mai spus Geoană.