Cu cine vrea Geoană să-şi facă partid

Mircea Geoană îşi pregăteşte terenul pentru situaţia în care va fi exclus din PSD. Social-democratul vrea să creeze un nou partid de stânga, în care ar urma să-l aducă şi pe Marian Vanghelie, spun surse din PSD. Pe de altă parte, "jocul individual" al lui Geoană, în ultimele luni, pare să stea la baza excluderii.Mai mulţi lideri de filiale şi şefi CJ i-au promis sprijin lui Geoană.

15 nov. 2011, 11:35
Cu cine vrea Geoană să-şi facă partid

 

Încă din vară în culisele politice se discuta intens despre o posibila participare a lui Mircea Geoană la o nouă construcţie politică dar şi despre promovarea lui ca independent, într-o nouă formulă de guvernare.

După ce liderii PSD au început mazilirea şefului Senatului, Mircea Geoană a negat că va pleca din partid, dar s-a pus din nou pe tapet înfiinţarea unui nou partid de stânga, surse apropiate senatorului declarând că pregătirile sunt destul de avansate.

Pentru că se aşteaptă ca, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional din 22 noiembrie, să fie exclus din PSD, Geoană a pornit demersurile pentru a pune pe picioare noua formaţiune (Noua Stângă?), spunându-se că întreaga acţiune este orchestrată de Cosmin Guşă.

În noul partid ar urma să vină alături de Geoană şi Marian Vanghelie, liderul de la Bucureşti pus pe margine de echipa Ponta, dar şi un număr de aproximativ 10 parlamentari. Chiar şi unii şefi de filiale i-ar fi promis sprijin lui Geoană în demersul de creare a noului partid şi a structurilor teritoriale.

Printre aceştia se numără, potrivit unor surse citate de Mediafax, Constantin Nicolescu, şeful CJ Argeş, Silvian Ciupercă, preşedintele CJ Ialomiţa, Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, Constantin Boşcodeală de la PSD Buzău şi Oana Niculescu- Mizil, de la Călăraşi, cunoscută ca o apropiată a lui Vanghelie. De altfel, până ca în Kiseleff să se interzică orice comentariu în scandalul Geoană, unii dintre cei care şi-au oferit  susţinerea au apucat să-şi exprime dezacordul faţă de demersurile centrului de înlocuire a lui Geoană de la Senat şi de excludere a acestuia din PSD.

Sursele citate susţin că, în cadrul negocierilor duse cu Geoană, s-a stabilit ca şefii din teritoriu să nu demisioneze din partid odată cu excluderea fostului preşedinte al PSD, însă îl vor susţine cu resurse, atât financiare, logistice, cât şi umane, pentru crearea structurilor organizatorice ale noului partid. În plus, senatorul va beneficia şi de susţinerea unui grup important de primari PSD din judeţul Dolj, cei care săptămâna trecută au şi ameninţat că vor pleca din partid dacă Geoană va fi exclus.

Planurile lui Geoană de a forma un nou partid vin pe fondul declaraţiilor lui Traian Băsescu că nu-l vede pe social-democrat nici  în PDL, nici în UNPR. Mai mult, şeful statului a pledat repetat pentru apariţia de noi forţe poli tice, conştient fiind că PDL nu poate atinge singur pragul de 50%.

Întrebat luni seară, la TVR, despre aceste noi forţe politice, şeful statului a evitat să dea un răspuns. În urmă a rămas însă întrebarea dacă formaţiunea lui Geoană este ceea ce vrea Băsescu.

Cezar Preda: Dacă Geoană îşi face partid, vorbim după alegeri

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, marţi, că Mircea Geoană nu are nicio legătură cu PDL, dar a precizat că, dacă îşi face partid, se poate discuta cu acesta după alegeri. „Dacă îşi face partid până la urmă, îşi adună o docrină, poţi să discuţi şi cu el, după alegeri, dar până atunci nu văd ce legătură are el cu PDL”, a precizat  Preda.