George Ciamba, aviz favorabil pentru numirea ca ambasador în Republica Elenă

Comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat marţi aviz favorabil, în unanimitate (15 voturi 'pentru'), numirii lui George Ciamba în funcţia de ambasador al României în Republica Elenă.

24 sept. 2019, 12:00
George Ciamba, aviz favorabil pentru numirea ca ambasador în Republica Elenă

La audierea sa în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Ciamba, actual ministru delegat pentru Afaceri Europene, a pledat pentru continuarea schimburilor bilaterale între cele două ţări.

„Ca să putem să împingem o agendă europeană avem nevoie de un grup de ţări care să aibă interese similare. (…) Formatul România – Bulgaria – Serbia – Grecia are valoare la nivelul comunităţilor locale. E o continuitate teritorială, ceea ce poate da impuls cooperării transfrontaliere. (…) Schimburile bilaterale trebuie să continue”, a spus Ciamba.

El a menţionat că există „o problemă în ceea ce priveşte modul în care se identifică asociaţiile de aromâni”. „Toate asociaţiile de aromâni din Grecia se identifică cu statul grec. Din punctul ăsta de vedere chiar ai o problemă de a interacţiona cu ei”, a arătat Ciamba.

De asemenea, acesta este de părere că în Creta este necesar ca România să aibă un oficiu consular şi un consul onorific.

„În ceea ce priveşte Creta, în primul rând, ca reprezentare, va trebui să găsim un consul onorific. Şi în a doua etapă va trebui să ai un oficiu consular. (…) Iarna e foarte complicat să ai o comunicare foarte bună. (…) E foarte bine să ai pe cineva acolo la nivel local. (…) E şi problema turismului. În Creta ar trebui să ai o reprezentare consulară dublă, pentru că vara ai tot felul de incidente care se întâmplă în orice loc în care sunt foarte mulţi turişti. Turiştii românii îşi pot pierde actele. Ai foarte multe lucruri care se pot întâmpla, accidente şi este foarte bine să ai pe cineva acolo”, a afirmat George Ciamba.