Iohannis, faţă în faţă cu Dăncilă la depunerea jurământului noului ministru al Afacerilor Europene. Ce mesaj a avut şeful statului

George Ciamba a depus jurământul de învestitură ca ministru delegat al Afacerilor Europene, la Cotroceni. La ceremonie au participat premierul Viorica Dăncilă, care şi-a amânat participarea la Palatul Parlamentului la "Ora primului-ministru", dar şi mai mulţi miniştri ai Cabinetului său, între care Carmen Dan, Teodor Meleşcanu, Mihai Fifor. După depunerea jurământului, preşedintele Klaus Iohannis le-a spus membrilor Guvernului prezenţi la Cotroceni că suntem cu ”o secundă înainte de ora 12.00” pentru a pregăti preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. ”Cred că încă se poate”, le-a spus Klaus Iohannis. 

14 nov. 2018, 06:39

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis membrilor Cabinetului Dăncilă, în frunte cu premierul, aflaţi la ceremonia de învestire a ministrului delegat George Ciamba, că încă se poate o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE.

Domnule ministru, sper să reuşiţi, împreună cu ceilalţi, să intrăm în linie dreaptă pentru pregătirea preluării președinției Consiliului UE. Vă doresc mult succes în acest sens„, i-a spus Klaus Iohannis noului ministru delegat pentru Afaceri Europene. 

Apoi, şeful statului s-a îndreptat către membrii Guvernului prezenţi în sală, între care şi premierul Viorica Dăncilă, şi a spus: „Şi dumneavoastră vă doresc mult succes în acest sens. Este o secundă înainte de ora 12.00 ca să mergem într-o pregătire rezonabilă pentru preşedinţie şi cred că încă se poate„.

Mesajul transmis de şeful statului este cu atât mai important cu cât anterior preşedintele Klaus Iohannis declarase că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar „lucrurile au luat-o razna”.

„Trebuie să menţionez o mare ingrijorare pe care o am, cu toate că nu vă priveşte direct. E vorba de anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, o poziţie extrem de onorantă şi de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni am spus că vom face faţă rezonabil, numai că între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înţeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demişi. Cred că şi acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare şi implicare în afacerile europene”, a declarat Klaus Iohannis.

În replică, premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, că România este pregătită să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, fiind făcute chiar pregăririle pentru Summit-ul care va avea loc în 2019 la Sibiu. Comentând declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora nu suntem pregătiţi, iar Guvernul ar trebui înlocuit, Dăncilă a spus: ”Domnul preşedinte, prin îndemurile de a răsturna Guvernul, deserveşte profund interesele României”.

Premierul finalndez Juha Sipilä a exprimat luni seară disponibilitatea ţării sale de a prelua preşedinţia Consiliului UE având în vedere tensiunile de la Bucureşti, însă oficialii români au spus că România îşi poate asuma această sarcină, conform programului deja stabilit. Finlanda ar urma să asigure preşedinţia Consiliului din iulie 2019.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. În plus, MAE susţine că exercitarea în bune condiţii a mandatului ”este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest”.

Citeşte şi: Finlanda s-a pregătit să preia preşedinţia Consiliului UE în locul nostru, după ce Klaus Iohannis a declarat că România nu e pregătită

Administraţia Prezidenţială a anunţat, marţi seară, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui George Ciamba ca ministru delegat pentru Afaceri Europene.

George Ciamba îl va înlocui pe Victor Negrescu ca ministru delegat al Afacerilor Europene, conform deciziei luate marţi de conducerea PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în cursul zilei de marţi, că va răspunde repede nominalizării lui George Ciamba pentru funcţia de ministru delegat al Afacerilor Europene.

„Cu dl Ciamba am mai lucrat, este un bun expert în afaceri europene, am colaborat bine până acum şi cred că este foarte important să dau repede o rezoluţie pe această propunere, ca să ne mişcăm odată”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-a depus demisia după şedinţa de Guvern de vineri.

George Ciamba este diplomat de carieră şi lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din decembrie 1990.

George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronică (1989); deţine o diplomă de studii aprofundate în relaţii internaţionale, obţinută ca şef de promoţie în 1993, din partea Universităţii Bucureşti şi a MAE; a urmat cursurile Programului de Economie şi Relaţii Internaţionale la Hoover Institution – Universitatea Stanford (1992) şi a fost selectat să participe la Programul „International Visitor” pentru lideri în formare pe probleme de politică externă al Agenţiei de Informaţii a SUA (1997). A publicat articole în domeniul relaţiilor internaţionale, cu accent pe Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, respectiv integrarea euro-atlantică a României.

După absolvirea studiilor superioare, George Ciamba a intrat in Ministerul de Externe ca ataşat şi a parcurs toate etapele carierei diplomatice, în anul 2004 fiindu-i acordat gradul diplomatic de ambasador.

Între 1991 – 1995 a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE: referent de spaţiu pentru SUA, pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi pentru problematica neproliferării.

El a ocupat funcţiile de director adjunct (1996 – 1997) şi apoi director al Direcţiei America de Nord (1997 – 1999), iar în 1995 a fost secretarul Grupului de lucru vizând reconcilierea istorică între România şi Ungaria care a dus la semnarea Tratatului de bază cu Ungaria, în 1996.

Între 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003.

În perioada iulie 2003 – ianuarie 2005 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale şi ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferinţa Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU şi alte organizaţii internaţionale.

George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă.

Din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea poziţiilor interne susţinute în formaţiunile Consiliului UE şi promovarea contribuţiei naţionale în formularea politicilor europene. Totodată, a asigurat participarea în cadrul Consiliului Afaceri Generale.

În 2016, în calitate de reprezentant cu însărcinări speciale pentru diplomaţie economică, a contribuit la promovarea şi derularea proiectelor economice în cadrul cărora România are interese strategice, precum şi la consolidarea relaţiei inter-ministeriale în vederea reprezentării economice externe.

În 2000, a fost decorat cu „Ordinul Meritul Naţional în Grad de Comandor”. De asemenea, a fost decorat de către Preşedintele Republicii Elene cu „Marea Cruce a Ordinului Phoenix”.

Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză. Are cunoştinţe de limbă greacă. Este căsătorit, soţia este diplomat de carieră şi au o fiică, născută în 2003