George Copos a câştigat la CEDO procesul împotriva României

George Copos a câştigat la CEDO procesul intentat statului român, după ce omul de afaceri a fost condamnat în 2014, în dosarul Loteria I, la patru ani de închisoare cu executare. CEDO a oferit şansa ca George Copos şi statul român să ajungă la o înţelegere în cauza în care omul de afaceri a dat în judecată România. Statul român este pregătit să îi ofere omului de afaceri suma de 7.000 de euro drept compensaţie pentru cele suferite.

07 oct. 2019, 13:07
George Copos a câştigat la CEDO procesul împotriva României

George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare sub acuzaţia de evaziune fiscală de peste un milion de euro, după ce a vândut mai multe spaţii ale firmei Ana Electronic către Loteria Română.

Încă de când a aflat sentinţa, fiica omului de afaceri declara că va ataca la CEDO decizia instanţei din România. „Tata nu a fost pregatit. Îi pare rău, nu ştie cum sa reactioneze, noi l-am vizitat. Îmi pare rău pentru noi ca familie, nu merităm. Vrem să ne găsim dreptatea, eu, mama şi sotul meu suntem oameni puternici, care credem în dreptate. Mergem la CEDO pentru a-l scoate pe tata din închisoare.

Sper că justiţia din România să ia în seamă dovezile aduse la dosar. Graţire înseamnă că accepţi că cineva e vinovat. Tata e nevinovat, am discutat cu mai mulţi avocaţi, oameni care îşi cunosc meseria. Tata este extrem de dezamăgit şi socant, trebuie să meargă mai departe însă. Am dreptul la ambii părinţi„, spunea Alexandra Copos, în 2014, pentru România TV.

Luni, CEDO a comunicat decizia favorabilă lui George Copos: „Plângerea se referă la afirmațiile reclamantului privind lipsa de previzibilitate a temeiului legal al condamnării sale și a neexplicării motivelor pentru hotărârea definitivă din 25 august 2014 pronunțată de Tribunalul Județean București în urma căreia a fost condamnat o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Asta se referă, de asemenea, la o presupusă lipsă de bază legală pentru condamnarea reclamantului la plata obligațiilor fiscale (impozite și dobânzi) către stat ca urmare a condamnării sale pentru evaziune fiscală”, se arată în decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului.