George Copos, acuzat oficial de PLAGIAT. Verdictul Universităţii din Bucureşti

Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti, sesizată de istoricul Cătălin Parfene, cel care susţine că una dintre lucrările publicate de George Copos din puşcărie seamană cu lucrarea sa de disertaţie, a prezentat primele concluzii.

15 iun. 2015, 14:59
George Copos, acuzat oficial de PLAGIAT. Verdictul Universităţii din Bucureşti

Potrivit unui comunicat oficial al Universitatii Bucuresti, membrii comisiei au sesizat mai multe similitudini intre cele doua lucrari, motiv pentru care o analiza de continut.

„Comisia a constatat ca examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiza de continut si nu numai de forma, ca in cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numarul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat aceasta decizie. De aceea, Comisia de etica va solicita infiintarea unei comisii de experti care va examina cele doua lucrari din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei si eventualele sale consecinte vor fi facute publice”, se arata intr-un comunicat.

Profesorul coordonator al ambelor lucrari, Stelian Brezeanu, ar putea avea si el de suferit dupa ce i-a luat apararea lui George Copos: „In ce priveste conduita academica a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat ca modul in care acesta a intervenit public privindu-l atat pe fostul sau masterand, domnul Catalin Parfene, dar si pe autorul George Copos, este cel putin discutabil. In aceasta privinta, Comisia va face recomandari Facultatii de Istorie si Universitatii din Bucuresti”.

George Copos a fost eliberat conditionat din inchisoare, acolo unde a ajuns dupa condamnarile primite in dosarele Transferurilor si Loteria 1 si pentru ca publicat mai multe lucrari stiintifice in perioada petrecuta in spatele gratiilor. Una dintre acestea, „Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV si XVI” este suspecta de plagiat.

Istoricul Catalin Parfene a sesizat autoritatile competente sustinand ca lucrarea lui Copos este similara cu lucrarea sa de disertatie, care se numeste „Domnii Tarilor Romane si Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI) „. In plus, cele doua lucrari au avut acelasi profesor coordonator, pe Stelian Brezeanu.

Iată comunicatul integral al Comisiei de Etică a Universității din București

Comunicat al Comisiei de Etică a Universității din București

Comisia de etică a Universității din București a realizat examinarea preliminară a sesizării domnului Cătălin Parfene, membru al comunității academice a Universității din București, autorul lucrării de disertație „Domnii Țărilor Române și Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)” susținută în 2005, la Facultatea de Istorie, privind două chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV și XVI”, apărută sub semnătura domnului George Copos, la editura Niculescu în 2014 și conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator științific al lucrării sale de disertație și prefațator al volumului semnat de domnul George Copos.

Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conținut și nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înființarea unei comisii de experți care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei și eventualele sale consecințe vor fi făcute publice.

Comisia de etică a constatat, în urma primirii informațiilor cerute Administrației Naționale Penitenciarelor, căreia îi mulțumește pentru promptitudinea răspunsului lămuritor, că există o imperfecțiune majoră a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deținuților care realizează și publică lucrări științifice în regim de detenție. Faptul că girul unui profesor universitar, dar și că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialiști să decidă că lucrarea publicată are caracter științific, mărește arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanțială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul științific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist și cu instrumente mai rafinate. Comisia de etică solicită Universității din București să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor științifice în regim de detenție.

În ce privește conduita academică a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat că modul în care acesta a intervenit public privindu-l atât pe fostul său masterand, domnul Cătălin Parfene, dar și pe autorul George Copos, este cel puțin discutabil. În această privință, Comisia va face recomandări Facultății de Istorie și Universității din București.

Comisia de etică a Universității din București consideră că valorile comunității academice trebuie în continuare apărate în contextul în care atât plagiatul, dar și alte forme de atac la integritatea academică rămân subiecte sensibile în lumea academică dar și în percepția publică.