George Ivaşcu, atac la Nicuşor Dan în scandalul privind Teatrul Metropolis: „Cu 15 ani în urmă, eu am început să construiesc, dintr-o ruină, un teatru de succes. Am reuşit. Dumneavoastră de ce vreţi să-l distrugeţi?”

Managerul Teatrului Metropolis, actorul George Ivaşcu, îi transmite primarului general, Nicuşor Dan, că a făcut afirmaţii "flagrant inexacte" despre situaţia financiară a instituţiei de cultură pe care o conduce şi îl invită la "o discuţie deschisă" despre viitorul teatrului bucureştean.

11 apr. 2022, 15:54
George Ivaşcu, atac la Nicuşor Dan în scandalul privind Teatrul Metropolis: „Cu 15 ani în urmă, eu am început să construiesc, dintr-o ruină, un teatru de succes. Am reuşit. Dumneavoastră de ce vreţi să-l distrugeţi?”

George Ivaşcu, managerul Teatrului Metropolis, a afirmat că suma 10 milioane de lei înaintată de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pentru plata cheltuielilor de funcţionare, a salariilor şi a datoriilor restante este inexactă, din suma reală, 8.915.000 de lei neputându-se asigura funcţionarea administrativă a Teatrului Metropolis şi prezentarea de spectacole.

„Subvenţia alocată Teatrului Metropolis, al cărui director sunt, este de 8.915.000 lei. Din aceasta, 3.016.000 lei reprezintă suma necesară pentru bunuri şi servicii cu caracter funcţional şi administrativ şi 5.043.000 lei reprezintă salariile angajaţilor teatrului care nu sunt artişti. Cu acest buget, Teatrul Metropolis poate doar să îşi plătească datoriile acumulate şi să existe la nivel administrativ, dar nu poate juca spectacole, neîndeplinindu-şi astfel obiectul principal de activitate. De altfel, prin bugetul alocat, la articolul bugetar 20.30.30, din care se asigură realizarea spectacolelor şi plata artiştilor colaboratori, reiese clar decizia ordonatorului principal de credite, respectiv a primarului general, de a diminua drastic tocmai resursele financiare necesare desfăşurării activităţii Teatrului Metropolis”, a explicat George Ivaşcu, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Mihai Bendeac îi cere socoteală lui Nicuşor Dan pentru evaluarea teatrelor din Bucureşti. „Vreau să văd acea înregistrare. E dreptul meu”

George Ivaşcu spune că informaţia prin care teatrul figura la data de 28 februarie 2022 cu un excedent bugetar de 20.000 de lei este „inexactă”, iar datoriile existente la data de 31 decembrie 2021 au fost comunicate în scris.

„Datoriile existente la 31.12.2021 au fost comunicate la începutul lunii ianuarie 2022 Primăriei Municipiului Bucureşti, în scris. Acestea se regăsesc în situaţiile financiare care se depun întotdeauna, periodic, de către toate instituţiile subordonate, la Ordonatorul principal de credite, prin Direcţia Generală Economică. De altfel, acest fapt a fost confirmat în timpul şedinţei de evaluare a managementului instituţiei, de către reprezentantul Direcţiei Generale Economice, respectiv directorul executiv din cadrul acesteia”, informează George Ivaşcu.

Citeşte şi: Marius Manole îl desfiinţează pe Nicușor Dan. „Nu ți-e rușine? Mă sunai în ziua votării, erai disperat că Firea era peste tine!”

Managerul adaugă faptul că a fost „primul dintre directorii de teatre” care au cerut ca evaluarea să fie transmisă live online.

A amintit şi de datoria către colaboratorii Teatrului Metropolis, precizând că aceasta este de 1,1 milioane lei, şi nu de doar 500.000 de lei, cum a afirmat Nicuşor Dan.

George Ivaşcu: Cu 15 ani în urmă, eu am început să construiesc, dintr-o ruină, un teatru de succes. Şi-am reuşit. Dumneavoastră de ce vreţi să-l distrugeţi?

În scrisoarea deschisă, George Ivaşcu a vorbit şi despre ţintele propuse de Teatrul Metropolis pentru anul 2021, despre cheltuielile teatrului, rezultatele artistice şi încasările monetare din perioada pandemiei, dar şi despre faptul că Teatrul Metropolis „a alocat sume enorme unor producţii de teatru, în condiţiile în care nu-şi îndeplinea ţintele de venit propuse”.

„În concluzie, domnule primar general, Nicuşor Dan, consider că afirmaţiile inexacte pe care le faceţi în spaţiul public sunt extrem de periculoase, ele având efectul de a radicaliza opinia publică prin acuzaţia de risipă pe care o aduceţi unor instituţii de cultură din subordinea dumneavoastră. Cu 15 ani în urmă, eu am început să construiesc, dintr-o ruină, un teatru de succes. Şi-am reuşit. Miile de artişti valoroşi din toate generaţiile care au dorit să lucreze la Teatrul Metropolis şi cele peste 500 de mii de spectatori care ne-au trecut pragul stau mărturie. Dumneavoastră de ce vreţi să-l distrugeţi? Şi ce doriţi să puneţi în loc?”, „, mai spune George Ivaşcu.

George Ivaşcu îl invită pe primarul general, joi, de la ora 12,00, în prezenţa jurnaliştilor interesaţi, a artiştilor şi a publicului spectator, la „o discuţie deschisă” despre viziunea acestuia asupra teatrului bucureştean.