George Maior: 2017 a adus un punct culminant al relaţiilor România-SUA. Noi investiţii americane în România

Ambasadorul României la Washington, George Maior, vorbeşte într-un interviu acordat unei agenţii de ştiri despre evoluţia relaţiilor diplomatice dintre SUA şi România.

23 mart. 2018, 14:24
George Maior: 2017 a adus un punct culminant al relaţiilor România-SUA. Noi investiţii americane în România

George Maoir arată că 2017 „a adus un punct culminant” în relaţia bilaterală, fiind pentru prima dată, după jumătate de secol, când un preşedinte român a susţinut, la Casa Albă, o conferinţă de presă comună cu omologul său american. 

”Având în vedere dinamica din 2017, faptul că a fost un an cu un punct culminant în evoluţia relaţiilor româno-americane, mă aştept ca aceasta evaluare (evaluarea ambasadorilor) să fie foarte bună. Este firesc să fie aşa având în vedere, de exemplu, faptul că, după aproape o jumătate de secol, preşedintele României a avut o conferinţă de presă în Rose Garden cu preşedintele SUA, cea mai importantă putere mondială”, a declarat Maior.

Citeşte şi: Iohannis: Aştept ca evaluarea ambasadorilor să fie făcută ca şi până acum. Voi lua o decizie de la caz la caz

De asemenea, acesta a prezentat și o serie de evoluții importante în relația dintre cele două state, inclusiv pe componenta economică,care a fost substanțial întărită în ultima perioadă. AmbasadorulRomâniei în SUA anunță perspectiva unor noi investiții americane de amploare în țara noastră.

”Aş vrea să reiterez importanţa acordată cooperării economice în discuţiile de la cel mai înalt nivel, acele acţiuni pe care le-am  menţionat, ale Departamentului Comerţului în România, când peste o sută de firme americane au participat la discuţii cu firme româneşti în contextul organizării misiunii economice „Trade Winds”. Estimez că acest trend se va menţine şi că proiecte semnificative se vor materializa în viitorul apropiat în ceea ce priveşte investiţiile americane în România şi relaţiile economice. Mă refer la decizia pe care o va lua în viitorul apropiat Exxon cu privire la exploatarea gazului în zona Mării Negre, de extinderile deja realizate de marele investitor Ford, de interesul crescut pe zona cibernetică şi de IT al firmelor americane. Aş merge şi mai departe, spunând că există un interes pentru turism, sectorul energetic, chiar şi pentru sectorul agricol, interes extrem de crescut în Statele Unite în raport de dinamica economică pozitivă a României” a mai afirmat ambasadorul român la Washington.